Održan skup bivših pripadnika Interventnog voda posebnih jedinica policije

I ove godine okupili su se bivši pripadnici Interventnog voda posebnih jednica policije iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, koji su danas organizovani u Udruženje veterana posebnih jedinica policije „95“ Kozarska Dubica, kako bi odali poštu svojim stradalim kolegama koji su živote dali za odbranu Republike Srpske.

Za devetoricu stradalih pripadnika jedinice danas su paroh dubički Slobodan Malinović i sveštenici Vojo Docić i Branko Repaja u hramu Svete Petke služili parastos, a ispred spomen ploča položeni su vijenci i cvijeće.

Pomenu je prisustvovao i načelnik opštine Radenko Reljić sa saradnicima.On je ovom prilikom rekao da je ovaj vod tačno prije 29 godina stao u prve redove za  odbranu Republike Srpske.

„Policijska stanica Kozarska Dubica tada je bila jedina organizovana oružana formacija ovdje i prvi su koji su priskočili, zapucali i napravili vatreni obruč kada je neprijateljska vojska probila liniju odbrane kod Tekstilne.Nakon toga su se priključili i pripadnici 11. Dubičke brigade.

Danas ovdje vidimo 50-ak ljudi koji su se okupili da obilježe taj dan i meni je posebna čast i zadovoljstvo da budem ovdje sa njima.Opština Kozarska Dubica pomaže rad ovog Udruženja i u ime Opštine i svoje lično ime upućujem iskrene čestitke  svima  koji su učestvovali u odbrani našeg grada,koji su herojski odbranili Kozarsku Dubicu i odbranili Republiku Srpsku.“- izjavio  je načelnik opštine Radenko Reljić.

Sjećanja na 18. i 19. septembar ratne 1995.godine ne blijede ni nakon skoro tri decenije.Tih dana se, sa ponosom ali i tugom priseća  nekadašnji komandir Interventnog voda posebnih jedinica policije Branko Pralica. On  je i ovom prilikom podsjetio na sve aktivnosti koje je interventni vod odradio od samog početka napada 18. septembra i prvih granata koje su pale na zgradu Solidarnosti u ulici Mihajla Pupina, potom na Školski centar ,Sportsku dvoranu i na sve druge objekte u našem gradu. Podsjetio  je i na borbe koje su vođene i drugog dana u Donjoj Gradini, na pokušaj prelaska “amfibije” sa hrvatske na našu stranu i na uspješno odbranjenu čitavu teritoriju naše opštine.

„Interventni vod je u ta dva dana izgubio četiri svoja pripadnika, a ukupno tokom ratnih godina devetoricu. Okupljamo se  kako bismo evocirali uspomene na naše poginule drugove, služenjem parastosa i polaganjem vijenaca i cvijeća ovdje kod Spomen ploče.Udruženje smo i formirali upravo iz razloga da se okupljamo i da pomognemo  porodicama, naših poginulih saboraca, te da se sjećamo svih onih  koji su dali svoje živote, dakle ono najveće što čovjek može da da za odbranu Republike Srpske.“- rekao je Branko Pralica.

Milanko Rajčević, bivši pripadnik Interventnog voda a danas član Udruženja veterana posebnih jedinica policije „95“ Kozarska Dubica izjavio je da ovo Udruženje danas odaje počast svojim poginulim drugovima i okuplja se da evocira uspomene na ona teška vremena koja su proveli zajedno u toku odbrambeno-otadžbinskog rata.

„Danas je dan kada ćemo se prisjetiti naših poginulih boraca, prisjetiti se tih teških momenata i poslati poruku da njihova žrtva nikad ne smije biti zaboravljena. Oni su za odbranu Republike Srpske dali ono što je najsvetije, dali su svoje živote!“-rekao je Rajčević.

Udruženje veterana posebnih jedinica policije „95“ Kozarska Dubica formirano je 2019. godine i okuplja oko 80 članova. Sastali su se danas po treći put u okviru obilježavanja Septembarskih dana odbrane, a cilj im je,kako kažu da okupe sve bivše pripadnike, da njeguju uspomenu na zajedničku slavnu ratnu prošlost. Predstavnici udruženja danas su zaslužnim pojedincima i ustanovama, uručili zahvalnice za pomoć i podršku u radu .