Kondić:”Manifestacija završena prikazivanjem filma “Ruski konzul”; Veliko nam je zadovoljstvo što je Kozarska Dubica bila dio manifestacije”

Prikazivanjem filma “Ruski konzul” reditelja Miroslava Lekića, u Kozarskoj Dubici je završena manifestacija “Dani Srbije u Republici Srpskoj”.

Kozarska Dubica je bila jedna od 10 lokalnih zajednica u Srpskoj u kojoj je upriličena ova trodnevna manifestacija u saradnji sa Ministarstvom kulture Srbije, Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji, Filmskim centrom Srbije, Muzejom Nikola Tesla i Filmskim novostima.

“Veliko nam je zadovoljstvo što je Kozarska Dubica bila dio ove manifestacije, koja se održava s ciljem afirmisanja jedinstvenog kulturnog prostora i razvijanja saradnje između institucija, ali i povezivanja naših naroda”, izjavila je Srni Dijana Kondić, direktor Centra za informisanje i kulturu, koji je sa opštinom suorganizator ove manifestacije.

Ona je navela da su “Dani Srbije u Srpskoj” u Kozarskoj Dubici bili u znaku jednog od najvećih umova čovječanstva Nikole Tesle, te da je manifestacija otvorena upravo pozorišnom predstavom o ovom slavnom naučniku.

“Predstavom `Iskra` u izvođenju glumice Maje Kolundžije Zoroe, koja govori o životu jednog od najvećih umova čovječanstva Nikole Tesle, i to iz vizure njegove majke Đuke, otvorili smo manifestaciju, a nastavili je projekcijom dokumentarnih i hit filmova domaće kinematografije”, rekla je Kondićeva i zahvalila institucijama Srbije za saradnju.

Tokom manifestacije prikazan je dokumentarni film “Bežično” rađen u produkciji Muzeja Nikole Tesle iz Beograda. Radnja filma inspirisana je knjigom “Tesla – duh, telo, vizija” autora Branimira Jovanovića, a govori o životu i naučnom djelu najistaknutijeg srpskog naučnika Nikole Tesle.

U pet epizoda predstavljen je serijal dokumentarnih filmova o srpskim prijestonicama – Skoplju, Rasu, Kruševcu, Beogradu i Smederevu, posljednjoj prijestonici srednjovjekovne Srbije u kojoj je i jedna od većih evropskih tvrđava iz tog doba.

Dubičani su imali priliku da pogledaju filmove “Oluja” u režiji Miloša Radunovića, “Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Antonijevića i “Ruski konzul” Miroslava Lekića.