Potpisan sporazum o elektronskoj razmjeni podataka

Ministri uprave i lokalne samouprave i pravde Republike Srpske Senka Јujić i Miloš Bukejlović i predsjednik Notarske komore Srpske Borislav Radić, potpisali su sporazum o elektronskoj razmjeni podataka, kojim se uspostavlja saradnja ovih institucija.

Ovim sporazumom i omogućavanjem elektronske razmjene podataka olakšava se i ubrzava proces rada notara.

– Značaj potpisivanja ovog sporazuma je nemjerljiv u smislu poboljšanja usluga prema građanima i ubrzanja cijelog postupka pred notarima, rekla je Јujićeva.

Istakla je da je riječ o još jednom elektronskom servisu razmjene podataka u vezi sa bazom drugog primjerka matičnih knjiga koji se čuva u resornom ministarstvu.

Bukejlović je precizirao da je cilj ovog sporazuma elektronska razmjena podataka unesenih u centralnu bazu drugog primjerka matičnih knjiga /umrlih, vjenčanih i rođenih/, ali i registar lica koji su državljani Republike Srpske, odnosno BiH.

– Cilj je brži, jednostavniji i lakši servis koji se tiče obavljanja notarske službe, te izrade notarskih isprava, odnosno svih usluga koje pružaju notari – rekao je Bukejlović.

Predsjednik Notarske komore Srpske Borislav Radić je rekao da će brojne pozitivne efekte potpisivanja ovog sporazuma osjetiti građani koji koriste usluge notara.

– Ovakva elektronska povezivanja itekako ubrzavaju i olakšavaju rad notarima, ali i građanima koji su korisnici njihovih usluga – rekao je Radić.