Počelo uređenje starog srednjoškolskog centra; Sljedeće godine izgradnja spomen obilježja kao simbola odbrane grada 18. septembra 1995. godine

Aktivnosti na uređenju lokacije starog školskog centra, koja važi za simbol odbrane grada, jer je na tom mjestu 18. septembra 1995. godine zaustavljen prodor Hrvatske vojske, počela je ovih dana.

Nakon uređenja lokacije namjera opštinskog rukobodstva je da se pristupi izgradnji spomen-obilježja gdje kako bi se u narednim godinama svakog 18. septembra upravo na toj lokaciji okupili i obilježili godišnjicu odbrane zapadnokrajiških opština.

Načelnik opštine Radenko Reljić ističe da će izgradnja spomenika doprinjeti njegovanju sjećanja na najznačajniju bitku u novijoj istoriji jer kako kaže, tog dana je odbranjena Republika Srpska.

“Glavina udara toga dana upravo je bio na području Kozarske Dubice, kada su hrvatski diverzanti probili naše linije odbrane i došli do školskog centra. Međutim, zahvaljujući intervenciji prekaljenih boraca, pripadnika policije i vojske, nastala je opšta panika, prihvaćena baražna paljba i zaustavljen prodor Hrvatske vojske”, rekao je Reljić.

U aktivnost uređenja starog srednjoškolskog centra uključeno je komunalno preduzeće “Komunalac”.

Prema riječima direktora “Komunalca” Igora Savkovića lokacija koja važi za simbol odbrane grada će biti dostojanstveno uređena i obilježena kako bi buduće generacije znale svaki detalj o ovom datumu i o načinu kako su naši hrabri borci odbranili opštinu ali i Republiku Srpsku.

“Radimo na uklanjanju korova i uređjivanju terena, nakon čega će krenuti i izgradnja spomen obilježja. Tog dana upravo na ovom mjestu je spriječen prodor hrvatske vojske prema Prijedoru i Banjaluci. Tu je bila ključna odlučnosti srpskih vojnika, jer su branili svoja ognjišta, djecu, porodice”, rekao je Savković i dodao da su boračke kategorije veoma značajni članovi društva jer kako je rekao “zahvaljujući njima smo danas tu gdje jesmo”

Komandant odbrane grada Pantelija Ćurguz takođe je podržao inicijativu izgradnje spomen obilježja kao simbola odbrane grada kako bi se trajno čuvalo sjećanje na 18. septembar 1995. godine.

On je podsjetio da je tada poražen mnogobrojniji i savremenije opremljen neprijatelj – Hrvatska vojska, dio snaga takozvane Armije BiH, ali i Snage za brze intervencije NATO-a.

Ćurguz je rekao da je tada odbranjena Kozarska Dubica i regija, a ukupno posmatrano i Republika Srpska.

“Pripadnici 11. Dubičke brigade u to vrijeme bili su angažovani na odbrani Koridora, a ovdje smo imali rezervni sastav, pa je ova pobjeda tim više značajnija i šalje snažniju poruku da možemo sve kada nešto želimo, kad smo jedinstveni i međusobno se poštujemo”, naglasio je Ćurguz.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Nenad Bulić rekao je da će po izgradnji spomen obilježja pomenuta lokacija biti mjesto okupljanja građana i zvaničnika prilikom obilježavanja godišnjice odbrane.

“Da na ovom mkestu nije spriječen proboj agresora vjerovatno bi naknadno “pali” Prijedor i Banjaluka. Za naše domove, djecu i ognjišta dati su životi, zato slava našim palim borcima i moram da kažem da Dubica zaslužuje ovakvo obilježje”, rekao je Bulić.

Nakon uređivanja lokacije, pristupiće se izradi projekta za spomen obilježje, a izgradnja će se finansirati iz opštinskog budžeta.