U Kozarskoj Dubici otvorena Prva međugradska izložba sitnih životinja

U Kozarskoj Dubici danas je otvorena Prva međugradska izložba sitnih životinja, koja je okupila 65 izlagača iz 15 udruženja iz različitih radova BiH, 1.200 ocjenjivačkih eksponata, a ukupno oko 1.500 sitnih životinja.

Trodnevnu izložbu sitnih životinja u Kozarskoj Dubici otvorio je predsjednik Skupštine opštine Vladimir Rokić, koji je istakao da je Opština Kozarska Dubica podržala ovu manifestaciju.

“Ovo je veliki događaj za Kozarsku Dubicu i mi ćemo i u budućnosti u skladu sa mogućnostima podržavati ovakve manifestacije”, rekao je Rokić novinarima.

Na uspješnoj organizaciji ovog trodnevnog događaja, Rokić je zahvalio domaćinu izložbe, Udruženju za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Dubički prevrtač“.

Izložbi je prisustvovao i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Brdar, koji je rekao da je pozitivno iznađen velikim brojem izlagača i uputio pohvale organizatorima iz Kozarske Dubice.

“Pozivam sve svoje sugrađane da dođu i pogledaju ovu izložbu i da na taj način podržimo članove Udruženja “Dubički prevrtač””, rekao je Brdar.

Predsjednik Udruženju za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Dubički prevrtač“ Davor Borisević rekao je da se ovakav događaj po prvi put organizuje u Kozarskoj Dubici.

“U prvom planu su golubovi, naš “Dubički golub”, a zatim perad. Otvaranju izložbe prethodile su sedmodnevne intenzivne pripreme u kojima su učestvovali svi naši članovi”, rekao je Borisević.

On je naveo da je izložba takmičarskog karaktera, a da će eksponate ocjenjivati 15 licenciranih sudija, te da će šampioni biti proglašeni u nedjelju.

Borisević je pozvao sugrađane da posjete manifestaciju koja se održava u Sportskoj dvorani i koja ima zaista bogatu i lijepu ponudu.

Samir Krivdić, član Udruženju za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Dubički prevrtač“, izložio je koke i golubove i rekao da očekuje dobre ocjene sudija jer su eksponati kvalitetni.

Edin Mujikanović iz Doboja predsjednik je golubarskog odbora u Savezu BiH međunarodni sudija za golubove i ugajivač.

U izjavi novinarima Mujikanović je rekao da mu je čast je delegiran da sudi na prelijepoj izložbi u Kozarskoj Dubici, koja je organizovana na najbolji mogući način.

Uzgajivač sitnih životinja iz Kozarske Dubice Nikola Subotić rekao je da se uzgojem bavi od šesnaeste godine, te da uzgajivači sarađuju i često posjećuju izložbe.

Velibor Trivičević iz Prnjavora, potpredsjednik Saveza BiH, sudija i ocjenjivač ukrasne peradi, rekao je da je u organizaciju dubičke izložbe sitnih životinja uložen veliki trud, te da je pozitivno iznađen brojem eksponata.

“Nadamo se da će dubičko udruženje nastaviti ovu tradiciju, ali su sebi ovom izložbom sebi postavili ljestvicu vrlo visoko”, rekao je Trivičević.

Udruženje za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Dubički prevrtač“ dodijelilo je danas i plakete za pomoć u organizaciji izložbe i radu udruženja Opštini Kozarska Dubica, narodnom poslaniku Draganu Brdaru, RTV-KD, Una Terasi, preduzeću LG Trejd, te članici udruženja Rankici Borisević.

Izložba sitnih životinja u Sportskoj dvorani danas i sutra biće otvorena do 20.00 časova, a u nedjelju, posljednjeg dana izložbe, do 12.00 časova, kada će biti proglašeni, te peharima i diplomama nagrađeni najljepši eksponati.

Osim iz Kozarske Dubice, eksponati dolaze još iz 14 bosanskohercegovačkih opština i gradova, svoje najbolje primjerke izložiće uzgajivači iz Banjaluke, Bihaća, Bijeljine, Prijedora, Gradiške, Prnjavora, Doboja, Brčkog, Janje, Maglaja, Tešnja, Jelaha, Travnika i Zenice.

Povodom 4.oktobra, Međunarodnog dana zaštite sitnih životinja, organizatori „Prve međugradske izložbe sitnih životinja“ organizovali su i likovni konkurs  pod nazivom „Moj ljubimac“ za  dubičke mališane, osnovce do petog razreda, vrtićku djecu i djecu iz Udruženja „Rastimo zajedno“. Najljepši radovi nagrađeni su danas.

Tokom sva tri izložbena dana za djecu je ulaz za ovu manifestaciju besplatan, a za odrasle cijena ulaznice je 3 KM.

Pokrovitelj „Prve međugradske izložbe sitnih životinja“ je Opština Kozarska Dubica,  medijski pokrovitelj je „Centar za informisanje i kulturu“, a održavanje izložbe pomogli su brojni sponzori, preduzeća i pojedinci.

Izložba u Kozarskoj Dubici je i u kalendaru Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH.