Dubičani pokazali veliko interesovanje za promociju djela doktora Aleksandra Misojčića

U Narodnoj biblioteci  večeras se tražila stolica više za promociju djela autora dr Aleksandra Misojčića, psihijatra i psihoterapeuta iz Beograda koji je kozarskodubičkoj publici predstavio svoje knjige “Grad“ i “Čovek po meri šinjela“. Knjige su  psihobiografije dvije velike istorijske ličnosti, cara Dušana i vojvode Živojina Mišića, i omogućavaju da se stekne širi uvid u ove ličnosti,  u vrijeme I okolnosti njihovog življenja te u ukupno obimnji aspekt.

“Ja sam probao da hipoteziram o tome kakve su ličnosti bile dva velika čoveka kao što je naš car Dušan I vojvoda Živojin Mišić pa se nadam da ove moje dvije knjige, koje nemaju pretenziju da daju konačan sud nego da zainteresuju čitaoce, zapravo negde ožive karakter I ličnost ta dva nesumnjivo velika čoveka”, izjavio je autor.

On je kazao da je rad na ovim knjigama bio veliki posao jer je obuhvatao istraživanje istorijskih knjiga I potragu za podacima koji su za njega kao psihijatra I psihoterapeuta bili važni.

“Zbot toga malo oklevam da se krenem sa novim poduhvatom, ali mislim da bi bio red da uradimo tri knjige pa da bude neka vrsta trojstva”, ističe Misojčić.

On je podsjetio I da je svoja djela promovisao pred čitalačkom publikom u Han Pijesku, Trebinju,Višegradu I Bijeljini te da se nada da će nakon Kozarske Dubice, biti u prilici da obiđe još po neki grad u Republici Srpskoj.

Narodna biblioteka Kozarska Dubica ovu promociju organizovala je u saradnji  u saradnji sa izdavačkom kućom “Zepter Book World“, saznajemo od direktora biblioteke Danijele Mandić.

“Mi smo prije nekoliko mjeseci sa njima otpočeli saradnju, poklonili su nam značajan broj svojih izdanja I dogovorili smo promocije književnih djela. Ova promocija je nešto novo I interesantno što smo priredili našim čitaocima, nešto drugačije te se zahvaljujem našim gostima na cijeloj organizaciji I želji da dođu ovdje kao I Tanji Peternek Aleksić koja je u ulozi moderatora”, izjavila je Mandićeva.

Ona je kazala da će u jesenjem I zimskom periodu biblioteka nastaviti sa organizacijom književnih večeri  I promocija djela, te da će publika tokom hladnijih dana u biblioteci zasigurno imati bogat program kao I što je uobičajeno.

Višegodišnje psihijatrijsko iskustvo autor je sticao  u Institutu za mentalno zdravlje, a potom u sopstvenoj psihijatrijskoj ordinaciji “Reč”. Sistemski je porodični psihoterapeut sa evropskim sertifikatom, koji se u okviru psihoterapijskog rada usko bavi dinamikom porodičnih odnosa.  Njegove knjige, nisu klasične biografije, već interpretativne studije koje se temelje na arhivskim izvorima,  poveljama  i spisima.