Petronijević: Ne možemo da se obraćamo Sudu BiH; Tako izgleda sloboda govora

Nama zakon i određeni podzakonski akti ne dozvoljavaju da postupamo u svojstvu branilaca pred sudovima BiH. Za razliku od drugih republika, bivših jugoslovenskih država, gdje to nije slučaj naveo je advokat Goran Petronijević nakon današnjeg suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika Milošu Lukiću.

– Mi ne možemo da pričamo u sudu, da se obraćamo u sudu, mi ne bi trebalo da se obraćamo novinarima. Tako izgleda sloboda govora, a naš zanat i naš posao je da govorimo – kaže Petronijević,

Petronijević ističe da mu nije jasno šta su advokat Anto Nobilo i on rekli u Sudu BiH da je izazavalo takvu rekaciju.

– Јa sam se preispitavao do ovdje da li smo rekli nešto neistinito ili uvredljivo u Sudu BiH, procijenite sami – kaže Petronijević.

Navodi da je današnje ponašanje sudije Sene Uzunović ličilo na zakonito suđenje kao i prije te navodi da pritisci Bakira Izetbegovića od tog momenta dovode do ponašanja koje nije primjereno za jednog sudiju.

– Uzunovićeva se u jednom momentu vratila u kolotečinu, a poslije toga je počela ponovo da prijeti – ističe Petronijević.

Kaže da ukoliko Uzunovićeva ne želi da javnost bude obaviještena o suđenju postoji mogućnost isključnja javnosti te da tako javnost neće biti upućena ni u šta i neće biti obaviještena.

– Suđenje je javno. Prisustvuje javnost i novinari i svako od učesnika može da iznese sve što nije lažno i mi ćemo tu praksu nastaviti. Neće nas uplašiti ovakva situacija, ukoliko postoje druge mjere i nema drugih mjera osim prijetnje – zaključuje Petronijević.

/autor: RTRS, foto: Screenshot/