Simović: Suđenje na mjestu zločina je poniženje za srpski narod

Činjenica da se predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku sudi na mjestu gdje je, prema izjavama brojnih svjedoka, činjen ratni zločin nad Srbima u Sarajevu tokom građanskog rata, je nešto što ostavlja težak i gorak ukus za stanovnike Srpske i predstavlja poniženje priređeno srpskom narodu, izjavio je danas Srni politikolog Vlade Simović.

On je istakao mjesto gdje se sudi i cijela konstrukcija tog procesa ne donosi nikom dobro u BiH, niti je to u funkciji izgradnje mira.

Simović je istakao da takvi procesi samo otvaraju dodatne nesporazume i probleme i BiH čine mjestom zaleđenog konflikta.

– Zemlja ne može da napreduje već se vraća u stanje nerješivog konflikta. Sve to dovodi u poziciju da se s pravom možemo pitati da li neko ko ovo čini želi dobro nama. Očigledno je da ne želi – konstatovao je Simović.

Prema njegovim riječima, to su teški i bolni procesi u BiH kada se vidi da se na taj način odvijaju međupolitički i međunacionalni odnosi, a što nesumnjivo govori da ovaj prostor neće ići ka izgradnji mira i tolerancije, već ka otvaranju stalnih konflikata koji onemogućavaju dalji razvoj.

Predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktoru “Službenog glasnika Srpske” Milošu Lukiću se sudi zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.