Problem Trgovske gore: Ne ispunjava se ni jedan parametar za lokaciju odlagalištva

U Banjaluci je danas održan okrugli sto “Slučaj Trgovska gora”. Na skupu su učestvovali eminentni stručnjaci iz Instituta za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina iz Beograda, Tehnološkog fakulteta iz Banjaluke, članovi Ekspertskog tima, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik i predstavnici Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, koji su se u dosadašnjem radu posebno bavili temom Trgovske gore.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik istakao je značaj učešća akademske zajednice u pronalaženju rješenja za problem Trgovske gore, kako bi se pored terenskih istraživanja javnosti predstavile i druge prijetnje potencijalne izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore.

Vipotnik je rekao da su to bezbjednosne, migracione, kao i druge prijetnje, te podsjetio da su geološka, seizmološka i druga istraživanja već ukazala da Čerkezovac ne ispunjava nijedan od parametara da tu bude smješteno odlagalište.

Dekan Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Borislav Malinović rekao je da se ovaj okrugli sto održava u okviru međunarodne naučne konferencije “15. Savjetovanje hemičara, tehnologa i ekologa Republike Srpske”, koju organizuje Tehnološki fakultet.

Na konferenciju je prijavljeno 168 naučnih radova iz 24 zemlje, te šest plenarnih predavača koji dolaze iz Јapana, Meksika, Španije, Velike Britanije, Srbije i Hrvatske.

– Konferencija se bavi sa 10 tematskih oblasti, među kojima je i zaštita životne sredine i ekološko inženjerstvo, te nam je to prilika da damo doprinos širenju svijesti javnosti o ovom veoma bitnom problemu – rekao je Malinović.

Predsjedavajući Ekspertskog tima BiH za Trgovsku goru Emir Dizdarević rekao je da se riječi akademske zajednice mnogo dalje čuju od riječi onih koji se mogu površno baviti određenim problemom.

– Ekspertski tim ima dosta kapaciteta u intelektualnom znanju, ali smo iskoristili institucionalne kapacitete entiteta u BiH kako bismo pratili istraživanja koja je radila Hrvatska – rekao je Dizdarević.

On je napomenuo da opasnosti prijete u oblasti geologije, seizmologije, geofizike, hidrogeologije, geotektonike, ali i posebno u oblasti bezbjednosti, odnosno načina pakovanja otpada.

/RTRS/