Berba grožđa u vinogradu porodice Panić

Uz pjesmu svaki posao lakše ide pa i berba grožđa, a kad su pri tom čokoti puni zrelih plodova izvrsnog kvaliteta veseli su i vinogradari. Veselo i užurbano bilo je u subotu u vinogradu porodice Panić  na Parnicama gdje su se okupili brojni berači, prijatelji i rodbina. U ovom mladom zasadu u kojem se obavlja tek druga berba, na šest i po dunuma  zasađeno je 2.400 čokota.

Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina  porodični je posao koji traje već 8 godina, rekao je Predrag Panić koji je u svoju vinogradarsku priču krenuo iz ljubavi prema grožđu i vinu.

U našem vinogradu zasađene su tri sorte vinove loze, šardone, burgundac crni i kaberne sovinjon,kaže Panić i pojašnjava da se radi o vrhunskim sortama koje podnose niske temperature, karakteristične za ovo naše podneblje. Sa svojim vinima po prvi put zvanično Podrum „Panić“ se predstavio na “Prvom susretu vinara Banjalučke regije” održanom krajem marta ove godine u Kozarskoj Dubici.

A da Panići zaslužuju da uživaju u svom vinogradu i plodovima svoga rada, govore prinosi od oko dva kilograma grožđa po čokotu i stanje u vinogradu koji je održavan po svim zahtjevima struke . To je potvrdio Dragutin Mijatović, penzionisani profesor sarajevskog i banjalučkog poljoprivrednog fakulteta na predmetima vinogradarstvo i vinarstvo.

U svojim nastojanjima da uzgoje kvalitetnu vinovu lozu i proizvedu vrhunsko vino koje će bez problema naći kupca, Panići imaju našu punu podršku ,kazala je direktor opštinske Turističke organizacije Marijana Kotur. Ona je istakla da su naši vinogradi dokaz da u Kozarskoj Dubici uspjevaju vrhunske sorte grožđa, a vrsna vina potvrda da dubički vinari znaju svoj posao. U cilju promocije vinarija na području Krajine je i naša inicijativa za obilježavanje vinskih cesta, izrada vodiča i promotivnog materijala, kazala je Kotureva.

Čokoti puni zrelog grožđa, a bačve mošta koji se pjeni, slika je koju smo ponijeli sa Parnica , iz vinograda i vinarije Podruma Panić koji će, uvjereni smo  uskoro, ako to već nije, biti odredište mnogih ljubitelja dobrog vina.