Jasenovačke nevine žrtve se nikada ne smiju zaboraviti

Članovi Udruženja bivših logoraša iz Drugog svjetskog rata i njihovih potomaka iz Banjaluke danas su posjetili Spomen područje Donja Gradina obilježavajući na taj način 13.septembar , datum kada Srpska pravoslavna crkva molitveno proslavlja Sabor svetih novomučenika jasenovačkih. Sa ovim udruženje spomen područje ima dobru saradnju kazala je Tanja Tuleković, direktor Spomern područja “Donja Gradina”, koja je istakla da su članovi ovog uduženja danas posjetili i manastir Jasenovac u Jasenovcu.

 „Sa udruženjem sarađujemo već duži niz godina  i oni su nam kontrolni mehanizam kada je riječ o istraživanju stradanja civilnog stanovništva Kozare i Potkozarja , pomažu nam u prikupljanju fotografija , predmeta i dokumenata , a ono što je jako važno  su verbalna svjedočanstva“, kazala je Tulekovićeva. Ona je dodala da je veoma važno da se zabilježi što više  izjave preživjelih i  njihovih  životnih priča, jer su to dokazi za ono što se dešavalo tokom Drugog svjetskog rata , a to je da je izvršen zločin genocida nad Srbima , Jevrejima i Romima.

A članovi Udruženja bivših logoraša iz Drugog svjetsjkog  rata i njihovih potomaka iz Banjaluke, koji su kao djeca prošli strahote jasenovačkih logora,  pogledali su danas u Spomen području “Donja Gradina”  , memorijalnu izložbu slika o temi jasenovačkih žrtava.

Predsjednica udruženja 85-togodišnja Dobrila Kukolj kazala je da su bolna sjećanja na jasenovačke žrtve kojih se članovi udruženja i na ovaj datum sjećaju. „Šaljemo poruku mladim generacijama i molimo ih da naše priče koje smo ispričali  i koje će još neko ispričati, ne zaborave i dobro pamte , jer se to zlo koje se desilo nama više nikad nikom ne smije desiti,“ istakla je Kukoljeva , te zamolila mlade da ne dozvole prekrajanje istorije.

Žrtve i zločini ne smiju biti zaboravljeni, poruka je preživjelih logoraša. Iako osporavani , o monstruoznim razmjerama zločina –genocida u logoru Jasenovac , govore zvanično utvrđeni i istorijski verifikovani podaci. Na stravičnim mukama u logoru Jasenovac umoreno je 700 hiljada nevinih muškaraca , žena i  djece , uglavnom Srba, Jevreja i Roma , a u Donjoj Gradini počivaju kosti 366 hiljada nevinih duša. Ali , još uvijek ima onih koji mogu da  svjedoče o zločinu koji se ovdje desio, onih koji su igrom slučaja izbjegli ustašku kamu , da pamte i sjećanja prenose novim generacijama.