Dom zdravlja raspolaže sa dovoljnim količinama sanitetskog materijala i lijekova

Dom zdravlja „Kozma i Damjan“ u Kozarskoj Dubici je jedan od najboljih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj u odnosu na druge zdravstvene ustanove u zemlji, izjavio je direktor ove ustanove Radenko Reljić.

Službe za porodičnu medicinu, hitnu medicinsku pomoć, za konsultativno specijalističku zaštitu, ultrazvučnu i radilošku službu, laboratoriju te centre za bazičnu rehabilitaciju i mentalno zdravlje koristi 28 hiljada registrovanih pacijenata sa područja opštine kojima je na raspolaganju 21 ljekar, od kojih 18 stalno zaposlenih. Pacijentima su dostupne i tri mjesne ambulante.

„Jedna neformalna grupa ljudi posjetila je krug Doma zdravlja i iznijela niz neistina u medijima“, naveo je Reljić. „Netačno je da smo najzaduženiji, sa Vladom RS imamo određenih problema u funkcionisanju, uradili smo reprogram a uskoro ćemo i aneksom poravnati dio dugovanja za porez i doprinose“ naveo je Reljić.

On je objasnio i da je problem dvočasovnog nedostatka hirurškog konca ,koji se inače ne može  kupiti nigdje u Bosni i Hercegovini ,riješen istog dana pozajmljivanjem od bolnica.

„Nije tačno niti da je Dom zdravlja dobro funkcionisao u periodu 2004-2008.godina a to najbolje znaju radnici i građani jer je od 2004. do 2006.godine doktorska plata bila oko 500 maraka, a plata medicinske sestre 250 maraka“, konstatovao je Reljić.

On je kazao da  je dolaskom Milorada Dodika na mjesto predsjednika Vlade 2006.godine plata utrostručena, te doktorska iznosi od 1.100 do 1.800 maraka, a plata medicinske sestre od 600 do 900 maraka.

Specijalista porodične medicine koja radi u službi Hitne pomoći doktorica Ljiljana Lončar Limić kazala je da je ova služba jedna od opremljenijih u Srpskoj za hitno zbrinjavanje pacijenata sa svih potebnim lijekovima i sanitetskim materijalom.

U Domu zdravlja Kozma i Damjan raspolažu sa dovoljnim količinama sanitetskog materijala i zaliha lijekova, među kojima su i lijekovi za poremećaj srčanog ritma i lijekovi koji se koriste kod alergijskih reakcija.