U Kozarskoj Dubici obilježena 21 godina od odbrane zapadnih granica RS i BiH od hrvatske agresije

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da je zahvaljujući hrabrosti naroda, zajedno sa vojnim i političkim rukovodstvom, na zapadnim granicama Srpske zaustavljena agresija hrvatske vojske 18. i 19 septembra 1995. godine i odbranjena Republika Srpska.
“U herojskoj odbrani zaustavili smo agresiju na zapadni dio Srpske, na potezu Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Gradiška u jednoj od najslavnijih bitaka u odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992-1995. godine”, rekao je Savanović.
On je danas u Kozarskoj Dubici prisustvovao centralnoj manifestaciji obilježavanja 21 godine od odbrane zapadih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije u septembu 1995. godine, gdje je poručio da je važno sjećanje i davanje pomena stradalim vojnicima i civilima.

“Danas se sjećamo i dajemo pomen za naše poginule drugove, koji su bili najhrabriji i najbolji među nama i koji su životom platili slobodu, jer su bili svjesni činjenice da se sloboda na ovim područjima lako gubi, a teško dobija”, rekao je Savanović. On je istakao da su agresiju na zapadne granice Republike Srpske izvršili potomci onih koji su činili zla na Kozari, Gradini, Jasenovcu i drugim mjestima od 1941. do 1945. godine, a koji su 1991. godine projektovali da riješe srpsko pitanje u BiH protjerivanjem Srba do Drine.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da je u julu 1995. godine počela združena ofanziva na sve dijelove Republike Srpske, a da je tu ofanzivu hrvatsko-muslimanskih snaga vazdušnim snagama podržao i NATO. “Republika Srpska je praktično napadnuta od Trebinja do Novog Grada i to je ono što ne smijemo zaboraviti, a pogotovo ne smijemo zaboraviti namjere tih snaga koje su nas tada napale”, rekao je Savčić novinarima. On je dodao da je sudbina srpskog naroda na ovim prostorima trebala da bude ista kao i naroda u Republici Srpskoj Krajini, da se protjeraju sa svojih vijekovnih ognjišta.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da su se Kozarska Dubica, Kostajnica i Novi Grad, uz ogromne ljudske i materijalne gubitke, odbranile od daleko jačeg neprijatelja, a da je u toj borbi ključna bila svijest da nemamo rezervnu državu, niti teritoriju.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je da 18. septembar 1995. godine, kada je zaustavljenja agresija hrvatske vojske na zapadni dio Republike Srpske, bio presudan za opstanak Srpske.
“Bilo je jasno da su hrvatske snage željele doći do Banjaluke, slomiti najveći grad i cijeli prostor ovog zapadnog dijela i praktično dovesti Republiku Srpsku pred pregovore u Dejtonu u nemoguću političku situaciju”, rekao je Ivanić novinarima. “Zahvaljujući hrabrosti pripadnika jedinica Vojske Republike Srpske i policije, koji su bili na ovom prostoru, ovaj dio je odbranjen i taj plan je spriječen i Republika Srpska je u pregovore u Dejtonu ušla kao potpuno ravnopravna”, rekao je Ivanić i ocijenio da zahvaljujući svemu tome i postoji Republika Srpska i izrazio zahvalnost onima koji su u to doba praktično sačuvali ono što danas imamo.

General Vojske Republike Srpske Momir Zec izjavio je da je na današnji dan 1995. godine Republika Srpska odbranjena na ovim prostorima. “Nju je odbranio narod i vojska, svojim životima i svojim tijelom, jer da se tada nismo uspjeli ovdje odbraniti pitanje je kakvi bi dalje bili pregovori, kako bi izgledao Dejtonski sporazum i da li bi mi ostali na ovim prostorima”, rekao je general Zec.

Ova pobjeda je odredila našu sudbinu danas i zato vjerujem da sva sadašnja i buduća politička rukovodstva u Republici Srpskoj znaju i poštuju te  vrijednosti i da će učiniti sve da sačuvamo Republiku Srpsku za sva vremena, rekao je danas Pantelija Ćurguz tadašnji komandant odbrane  Kozarske Dubice.

Da tih septembarskih dana nismo izvojevali veliku pobjedu sve bi bilo upitno i zato te dane ne smijemo da zaboravimo , poručio je predsjednik Opštinske boračke organizacije Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić.

Uprkos tome što su prvi izvještaji o počinjenim ratnim zločinima protiv civilnog stanovništava nadležnim institucijama podneseni još 1995.godine, za zločine Hrvatske vojske tokom agresije na teritoriju zapadnokrajiških opština Republike Srpske do danas niko formalno nije odgovarao,a osim mrtvih pravdu traže i preživjeli. Među njima je i Ranko Grbić bivši zarobljenik koji je u splitskoj Lori preživio 686 dana raznoraznih tortura i mučenja.

Pravdu i bolji odnos društva prema učesnicima i događajima   koji su nam donijeli Republiku Srpsku traže i bivši borci, učesnici bitke kojom je odbranjena  naša i druge zapadnokrajiške opština , ali i mnogih drugih, kazao je Nikica Španović , pripadnik 11.dubičke brigade.

Centralna manifestacija obilježavanja 21 godine od odbrane zapadih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije u septembru 1995. godine započela je jutros služenjem arhijerejske liturgije u Spomen-Hramu Sveta Petka, potom je kod Spomen-krsta na obali rijeke Une služen parastos za sve stradale vojnike i civile.
Cvijeće kod Spomen-krsta položio je izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, delegacije opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica, delgacija Boračke organizacije Republike Srpske, delegacija komandanata odbrane zapadnih granica Srpske, predstavnici SUBNOR-a, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, te brojne druge delegacije i pojedinci.