Održana promocija knjige “Kroz vaskrsenje svetinja kozarskodubičkih”

U  prisustvu brojnih građana, predstavnika privrednog, javnog, kulturnog i vjerskog života opštine Kozarska Dubica, u Domu kulture održana je promocija knjige „Kroz vaskrsenje svetinja kozarskodubičkih“ autora projereja stavrofora Gojka Slijepčevića arhijerejskog namjesnika pounskog.

“Knjiga je rezultat dugogodišnjeg rada,  prati  burnu istoriju Kozarske Dubice koja se nalazi na nemirnom prostoru gdje je srpski narod  vijekovima opstajao imajući jak identitet i odlučnost da ostane na ovim prostorima, a  trudio se  energijom hristoljublja, pravdoljublja i drugih ljudskih vrijednosti”,rekao je protojerej stavrofor Gojko Slijepčević.

Govoreći o sadržaju knjige, autor je kazao da je u ovom djelu sažet istorijat Kozarske Dubice kroz vijekove, prilike i neprilike koje su uticale na razvoj opštine,izgradnju njenih svetinja ,njihovu misiju i ulogu u srpskom narodu,te stradanje i vaskrsenje.Tiraž je 1000 primjeraka , a izdavač je banjalučka “Riznica”.

Na promociji su pored autora, o knjizi govorili  recenzent Marko Janković, urednik knjige Slavoljub Lukić,  te profesor Milenko Vučković.

“Ovim djelom protojerej Slijepčević na najbolji način pokazao je ono što je naš veliki vladika Nikolaj Velimirović rekao, da se ljubav nosi u srcu, a svjedoči riječima i djelom.Gojko kao sveštenik ljubav prema vjeri nosu u srcu, pisanim riječima to je pokazao ovom knjigom, djelom je pokazao na obnovi, izgradnji i opremanju mnogih crkava, manastira, objekata koji služe našem narodu”, rekao je profesor srpskog jezika Milenko Vučković. On je naveo da na jednom mjestu u knjizi autor kaže da su se na ovim prostorima ratovi češće smjenjivali nego godišnja doba,a  u ratu strada narod ,crkve, manastiri i sve ono što je narod gradio godinama.Obnova ovih objekata nešto je što može da posluži kao ponos autoru, a ostaje trajno u sjećanju i na usluzi narodu Kozarske Dubice i Potkozarja, dodao je Vučković.

“Dubica ima veoma bogatu istoriju ali malo je o njoj pisano”,  rekao je recenzent knjige Marko Janković. On je objasnio da  pored prote Slavka Vujasinovića, koji je pisao tridesetih godina prošlog vijeka, o Dubici nije pisano, tako da je sada prota Gojko nastavio put prote Slavka koji je preminuo 1945.godine u Beogradu, i upravo  najvažniji aspekt ove knjige je istorija nakon 1945.godine.

Prisutnima  se obratio i predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta Mile Zeljić čije sekcije su učestvovale u umjetničkom programu promocije, a to su Hor „Višnjić“ i članovi Dramskog studija Artist.