Povećan broj prehlada , viroza i oboljenja sličnih gripu

Kao i u drugim opštinama i u Kozarskoj Dubici je poslednjih dana povećan broj pacijenata zbog viroze i prehlade, a značajno je porastao i broj pacijenata sa oboljenjima koja su slična  gripu.

“U periodu od 26.decembra prošle do 2.januara ove godine u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Kozma i Damjan evidentirana su 382 slučaja respiratornih infekcija , te 39 oboljenja sličnih gripu,” kazala jer Dragana Ždrnja, viši sanitarni tehničar.

Pacijenti se žale na kijavicu, glavobolju, malaksalost, bolove u grlu i kašalj.

Ljekari savjetuju da se imunitet ojačava unošenjem svježeg voća i povrća , koje je bogato vitaminom C, kao i uzimanje meda kao jednog od najzdrvijih lijekova za sve vrste bolesti. Preporučuje se boravak na svježem vazduhu,  provjetravanje prostorija , te pojačane higijeske mjere.

Stanovnicima se preporučuje da ne uzimaju na svoju ruku antibiotike , već da u organizam unose dosta toplih napitaka sa limunom.

U Higijensko-epidemiološkoj službi podsjećaju da je ove godine besplatnu vakciju , koju je ozbijedio Fond zdravsetvenog osiguranja RS, primilo 300 građana iz rizičnih grupa , od kojih 100 u Knežici i Međuvođu.