Zajednička sječa badnjaka i pijukanje u selu Aginci

Badnji dan se osim u hramovima  i u porodičnom okruženju, organizovano praznuje i na drugim mjestima , naseljima, mjesnim zajednicama. Tako tradiciju okupljanja i svetkovanja Badnjeg dana u svom mjesnom domu  godinama njeguju mještani sela Aginci.

A sve počinje ,kako i običaji nalažu u ranim jutarnjim časovima zajedničkom sječom badnjaka.

Okupili smo se jutros prije svitanja i otišli u sječu, pronašli i usjekli odgovarajući badnjak, a potom ga ovdje ispred mjesnog doma okitili, priča nam Darko Vatreš i dodaje da to sve teče uz pjesmu i koju zdravicu.

Tu organizujemo i pijukanje za djecu, pa se svi zajedno još družimo uz pjesmu dok ne dođe vrijeme da badnjak krene put Hrama svetog apostola Petra i Pavla gdje će biti osvećen i naložen , kaže Vatreš.

On ističe da je to tradicija koju na Badnji dan stanovnici ovog sela godinama čuvaju i poštuju , a s obzirom na to da u ovom selu ima i mnogo djece nada se da će tako biti i u budućnosti.

Mještanima sela Aginci u njihovom božićnom slavlju pridružio se danas i načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić ,koji je rekao da mu je  ovo jedno od najdražih mjesta, od mnogih koje će na Badnji dan posjetiti, jer je to kraj iz kojeg potiče.

On je kazao da je praznovanje Božića tradicija koju i sam njeguje i poštuje jer je tako odgojen i vaspitan u svojoj porodici.

Ovo je praznik koji šalje poruku mira,povjerenja i suživota , o čemu govore i čestitke koje nam stižu od svih ljudi bez obzira na vjeru i naciju, istakao je Reljić .

Širom Kozarske Dubice i dubičkih sela danas se dovoze i kite badnjaci, obilaze se kuće i mjesne zajednice i svi se vesele uoči najradosnijeg pravoslavnog praznika Božića.

Srećan Badnji dan i Božić i svi dani po Božiću, poručili su mještani Aginaca sa svog slavlja.