Badnji dan proslavljen u dubičkim hramovima

Brojni Dubičani okupili su se danas, na Badnji dan, oko svojih hramova i dočekali nakićene badnjake iz svih krajeva naše opštine, te prisustvovali večernjem bogosluženju, pijakanju i vatrometu. Badnji dan, kojim se priprema za najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Isusa Hrista, obilježen je u oba gradska  hrama.

U crkvi Svete Petke  gdje je večernju službu služio jerej Vojo Docić osveštan je, a potom paljen badnjak iz sela Vranovac. Badnjaku je crkva dana poseban smisao, a običaj je da najstariji muški ukućanin ujutro usiječe hrastovo ili cerovo drvo ,koje treba odsjeći sa tri udarca, tako da padne na istok. Mile Španović iz sela Vranovac rekao je da je po badnjak sa svojim komšijama i prijateljima išao rano ujutro, te da je to tradicija iz davnih vremena koja se ne smije zaboraviti.

Službi na Badnje veče u  crkvi Svete Petke prisustvovao je i narodni poslanik Darko Banjac. „Želim  svim građanima Kozarske Dubice i svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovjesti da čestitim božićne praznike, da zadržimo naše običaje i da ih očuvamo u duhu pomirenja, mira Božijeg i pravoslavne vjere“, rekao je Banjac. Povodom proslave Dana Republike, Banjac je pozvao građane  da na svojim domovima istaknu zastavu Republike Srpske  jer je to znak da su  građani Republike Srpske i da će Srpska očuvati svoj rođendan 9. januar.

Praznično je bilo i u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, gdje su dočekani badnjaci iz Aginaca, Parnica, Novoselaca, Jošika, Hadžibaira i naselja Petar Pecija.

Na večernjoj   liturgiji  u ovom pravoslavnom hramu koju je služio protojerej stavrofor Gojko Slijepčević arhijerejski namjesnik pounski, bio je i predsjednik Skupštine opštine Dragan Jaćimović koji je rekao da su Badnji dan i Božić porodični praznici i poželio svojim sugrađanima da ih srećno proslave u krugu svoje porodice, u zajedništvu koje je svima najpotrebnije . On je pozvao sve građane i da 9.januara svojim prisustvom na gradskom trgu uz koncert Dejana Petrovića i Big bend orkestra, uveličaju proslavu Dana Republike.

Badnjem danu najviše se raduju najmlađi, zbog  pijukanja, običaja koji ih sakupi oko gomile slame,  i kada se takmiče ko će prikupiti što više raznih slatkiša. Za Badnji dan običaj je da se jede posna hrana, a naša sugrađanka Rada Knežević koja je sa unucima bila na pijukanju, kaže da je danas u svome domu pripremila posnu trpezu, dok će se sutra, na Božić svi počastiti pečenjem, sarmom, česnicom, cicvarom, te slatkim jelima.

Nakon večernjeg bogosluženja i vatrometa, vjernici u Kozarskoj Dubici kod svojih hramova Badnji dan proslavili su uz  posluženje kuvanim vinom i kafom.