Nove mjere u cilju redovne isplate plata i toplih obroka

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić održao je danas radno-informativni sastanak sa radnicima opštinske uprave na kojem ih je upoznao sa izuzetno teškom finansijskom situacijom u kojoj se opština nalazi i predložio novi model isplate toplog obroka.

Predloženim rješenjem Reljić planira  uštede od oko 200 hiljada maraka i osigurati redovnost isplate toplog obroka i plata za 116 zaposlenih u opštinskoj upravi.

Nastavljajući aktivnosti na smanjenju troškova u Budžetu opštine Kozarska Dubica kako bi zbog finansijskih problema  obezbijedio njegovu funkcionalnost, Reljić je nakon smanjenja funkcionerskih plata pronašao rješenje za nove uštede.

Problem neredovnosti isplate toplog obroka radnicima koji je, kako kaže, ranije pokrenuo lančanu reakciju utuživanja opštine zbog neizmirenih obaveza, planira riješiti tako da za 60 maraka uveća plate radnicima i ne smanjuje koeficijent minulog rada sa 0,5 na 0,3 odsto.

Na taj način mi bi mogli da zatvorimo sve obaveze po tom osnovu tokom godine, a i radnik će od toga imati koristi, taj novac može da potroši na topli obrok ili po želji kao sastavni dio plate na svoj kućni budžet, dok će  povećanje  plate povećati i uplate za penzioni staž , a time u krajnjem uticati i na visinu penzije, rekao je Reljić na današnjem sastanku sa radnicima opštinske uprave.

Hoće li radnici opštinske uprave u Kozarskoj Dubici prihvatiti ovakav model isplate toplog obroka biće poznato za dan dva kada se izjasni svih  116 zaposlenih radnika .

Načelnik je izrazio uvjerenje da se ovim rasterećuje budžet i omogućava da plata bude isplaćivana svih 12 mjeseci, a ne da se isplati devet,pa da se onda očekuju štrajkovi i apsolutan nered u opštini.

Reljić je danas radnike opštinske uprave upoznao sa finansijskom situacijom i naveo da je Opština Kozarska Dubica sa više od 26 miliona maraka obaveza i dugovanja jedna od najzaduženih opština, ne samo u Republici Srpskoj već i u Bosni i Hercegovini.