Spomen područje “Donja Gradina” lani obišao veliki broj posjetilaca

Spomen-područje Donja Gradina  je tokom 2016.godine obišlo je  20  hiljada 740 posjetilaca , što je znatno više nego godinu dana ranije.  «Najveća posjećenost spomen-područja zabilježena je 8.maja , na komemorativnoj svečanosti sjećanja na žrtve genocida, kada je u Donjoj Gradini boravilo oko 7.000 ljudi , kao i 19.avgusta prilikom obilježavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejimai Romima u logoru Jasenovac. Tada je na svečanosti kod „Topole užasa“ prisustvovalo 7 i po hiljada posjetilaca», kazala  je Tanja Tuleković, direktor Spomen-područja Donja Gradina.

Ona je istakla da je lani bilo dosta grupnih i pojedinačnih posjeta  i đačkih ekskurzija kojima je organizovan kratak čas istorije,  a organizovani su i stručni seminari.

U koncentracionom logoru Jasenovac , najvećoj fabrici smrti na Balkanu, prema zvaničnim podacima  bivše SFRJ ubijeno je oko 500 hiljada Srba , 40 hiljada Roma , 33 hiljade Jevreja , više od 20 hiljada djece i 120 hiljada antifašista.

“Donja Gradina bila je u sastavu jasenovačkog logora od februara 1942. i to prvenstveno kao groblje ustaške farike smrti.Stotine hiljada ljudi, žena i djece ubijeno je i sahranjeno upravo u Donjoj Gradini i to u 125 masovnih grobnica raspoređenih u devet grobnih polja”rekla je Tulekovićeva.