Osveštana spomen-kapela podignuta u čast solunskih dobrovoljaca

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem osveštao je danas u Kozarskoj Dubici spomen- kapelu  podignutu u krugu hrama Svetih apostola Petra i Pavla u čast solunskih dobrovoljaca iz dubičkog kraja.

Posvećena svetom Pantelejmonu, spomen –kapela  podignuta je povodom stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata u čast 288 solunskih dobrovoljaca iz naše opštine čija su imena ugravirana na ploči u spomen-kapeli.

Vladika Jefrem prethodno je služio svetu arhijerejsku liturgiju, a u obraćanju vjernicima podsjetio na stradanje srpskog naroda na ovim prostorima na kojima se ,kako kaže,vrlo često ratovalo, bile strašne pogibije i stradanja.

Tako je bilo i u Prvom svjetskom ratu i zato smo se okupili ovdje kako bismo izvršili pomen povodom sto godina od stradanja našeg srpskog naroda u velikom ratu, rekao je episkop banjalučki Jefrem.

Vladika je istakao značaj izgradnje spomen-kapele posvećene svetom Pantelejmonu , u kojoj će se prisluživati svijeće solunskim dobrovoljcima ,i to ne samo dobrovoljcima iz Kozarske Dubice nego i iz drugih krajeva.

Nadam se da će srpski narod u ovom vremenu da postigne duhovnu i nacionalnu svijest ,kad postane svjestan svoje situacije onda će znati i šta da radi, rekao je vladika Jefrem.

Paroh dubički Slobodan Malinović je rekao da mu je čast što je dočekao ovaj radosni dan, da se okupimo povodom osvećenja spomen –kapele i mjesta gdje će se prisluživati svijeće uvijek se sjećajući naših stradalnika koji su kao div-junaci učestvovali u Prvom svjetskom ratu i proboju solunskog fronta, pogotovo onih čija su imena napisana na spomen- ploči u ovoj kapeli.

Veliki je značaj svega toga, mi pokazujemo da ih ni  nakon stotinu godina nismo zaboravili ,a zahvaljujući ovom objektu i pločama sa njihovim imenima ,siguran sam da ni nakon dva vijeka i više neće biti zaboravljeni,nego ćemo ih pominjati, istakao je Malinović.

Izgradnju pomoćnih objekata spomen-kapele omogućili su mnogobrojni donatori , a sama kapela je izgrađena isključivo donacijom Pantelije Dudića i njegove porodice, koji je potomak solunskog  dobrovoljca Save Dudića i rodom iz Klekovaca.

Ktitor i kum spomen- kapele Dudić je rekao da se u njegovoj kući Bog uvijek pominjao i da su od djetinjih dana učeni da poštuju svoju vjeru i pomažu gdje god se i kada moglo.

Hvala Bogu ja sam mnogo puta pomagao ,uz podršku svoje porodice i blagoslov vladike Jefrema,tako je i ovaj objekat ugledao svjetlo dana, a posebno mi je drago što sam ispunio dužnost prema svome đedu Savi i njegovim saborcima na solunskom frontu, kazao je Dudić.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić je rekao da je i opština Kozarska Dubica učestvovala u finansiranju izgradnje objekta spomen-kapele solunskim dobrovoljcima. Ovo je rijetko mjesto u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj gdje je podignut ovakav spomenik solunskim borcima,kazao je Reljić. On je istakao da je ovaj objekat na ponos svim građanima Kozarske Dubice koji treba da gaje sjećanje na  solunske dobrovoljce.

Osvećnju spomen- kapele solunskim dobrovoljcima u Kozarskoj Dubici prisustvovao je i Perica Nikolić vicekonzul u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjaluci , te Duško Milunović pomoćnik ministra rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

Milunović je rekao da je napokon i Kozarska Dubica obilježila stradanje i herojstvo svojih sinova u Prvom svjetskom ratu i to povodom stogodišnjice pobjede u tom ratu. Kao što je za Ruse veliki otadžbinski rat bio Drugi svjetski rat gdje su izgubili oko 24 miliona stanovnika, tako je Prvi svjetski rat veliki otadžbinski rat za Srbe koji su jedan od najstradalnijih naroda Prvog svjetskog rata , rekao je Milunović. Iz male Dubice 288 dobrovoljaca ,gotovo jedan bataljon ,učestvovao je u proboju solunskog fronta i time doprinio velikoj pobjedi, istakao je Milunović.

Među onima koji su danas došli da se poklone sjenima solunskih dobrovoljaca i prisustvuju osvećenju objekta podignutog u njihovu čast,  bio je i novinar Politike Sreto Dragaš, rođen u Klekovcima, koji već šest decenija živi u Beogradu. Dragaš je rekao da je ovo jedinstven primjer da je pravoslavni objekat posvećen našim junacima sa solunskog fronta.Ako je  Dubica to uradila, a mislim da je jedina u Republici Srpskoj,baš sam ponosan, naglasio je Dragaš.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem je danas uručio dva odlikovanja drugom parohu dubičkom Voji Dociću koji je odlikovan pravom nošenja crvenog pojasa i činom protonamjesnika.

U liturgijskom dijelu u hramu Svetih apostola Petra i Pavla danas  su učestvovali Srpsko pjevačko društvo „Višnjić“ iz Kozarske Dubice i Srpsko crkveno pjevačko društvo „Sveti Georije“iz Prnjavora, dok su veselje nakon osvećenja spomen- kapele solunskim dobrovoljcima svojim nastupom uveličali članovi Folklornog ansambla „Una“.