Dobar odziv građana na inicijativu za prikupljanje predmeta koji svjedoče o stradanju u vrijeme NDH-a

Inicijativa Spomen-područja “Donja Gradina” za prikupljanje dokumenata, fotografija i predmeta, koji svjedoče o stradanju civilnog stanovništva za vrijeme NDH,  i u 2018. godini je naišla na jako dobar odziv građana.

“Sve prikupljeno značajno uvećava naše zbirke te se ovim putem želimo zahvaliti svima koji su nam se javili i dostavili dragocjene materijale koji doprinose našem istraživanju i dokumentovanju strahota koje su pretrpili naši preci”, izjavila je direktor Spomen-područja “Donja Gradina” Tanja Tuleković.

Ona je najavila da je dio prikupljenih fotografija već objavljen u četvrtom broju stručnog časopisa “Topola”, koji je promovisan na Međunarodnom sajmu knjige u Beogradu u oktobru prošle godine.

“Jedan dio fotografija će ući u sastav izložbe koju planiramo u ovoj godini, tako da želimo ponovo da pozovemo naše građane da nastavimo sa saradnjom kako bismo vratili lice našim žrtvama i na taj način im odali počast”, izjavila je Tulekovićeva.

Paralelno sa ovim aktivnostima, kustosi su radili na prikupljanju verbalnih svjedočanstava svjedoka jasenovačkog pakla.

“Ti video-zapisi su veoma dragocjeni  za  buduće aktivnosti ustanove, ali prevashodno  za istoriju našeg naroda jer su svjedočanstvo okrutnosti NDH”, naglasila je Tulekovićeva.

U Spomen-području “Donja Gradina” vršene su aktivnosti na proširenju bibliotečkog fonda Ustanove, koji sada broji 857 knjiga i dostupan je istraživačima i saradnicima.

U 2018. godini, izdavačka djelatnost Spomen-područja “Donja Gradina” upotpunjena je sa četiri nova naslova.