Paroh dubički Slobodan Malinović pozvao Dubičane da se o Božiću okupe u svojim hramovima

Pred nama je Božić najradosniji hrišćanski praznik koji sa veseljem i radošću dočekuju svi pravoslavni vjernici jer događaj Hristovog rođenja sabira sva ljudska nadanja i iščekivanja  kroz vijekove .

Obraćajući se građanima Kozarske Dubice protojerej Slobodan Malinović arhijerejski namjesnik pounski pozvao je  danas Dubičanke i Dubičane da se o Božiću okupe u svojim hramovima i zajedno u radosti provedu ovaj najradosniji hrišćanski praznik.

„Praznike naše koji slijede treba da proslavimo onako kako priliči nama pravoslavnim , kako smo to činili vjekovima kroz našu tradiciju,prije svega u zajedništvu u porodici, a onda kod našeg hrama jer je hram jedna velika zajednica, porodica gdje se okupljamo i po staroj tradiciji i običajima obilježavamo naše praznike Badnji dan i sam dan Božića, a i praznike koji slijede, Dan naše Republike Srpske – Sveti Stefan, nastupajuću Novu godinu i mnoge druge praznike koje samo u januaru pominjemo“ ,kazao je Malinović.

On je rekao da će se Badnji dan proslaviti u nedjelju,6.januara ujutro liturgijom i pričešćem u oba gradska hrama u 9 časova, te da će u poslijepodnevnim satima biti nekoliko badnjaka  i kod jednog i kod drugog hrama iz okolnih naselja i sela koje će, kako kaže, dobri i čestiti domaćini toga jutra da usijeku,provezu kroz mnoga naselja, ulice i da dođu kod svojih hramova u 16 časova.

„Ja pozivam vjernike da tog dana budu zajedno sa djecom ovdje, da dočekamo badnjake, odslužimo večernju službu, učinimo pijukanje za djecu, osvećenje badnjaka  i nakon toga se malo počastimo i poslužimo ,djeca uz bombone , mi odrasli uz vino, a biće tu i vatrometa kod naša oba hrama. Kad to završimo i kod svojih kuća se počastimo posnom večerom, po običaju na Božić ujutro u pet sati je božićni uranak u oba naša hrama, kada ćemo služiti službu, pročitati poslanicu Njegove svetosti našeg patrijarha Irineja, podijeliti naforu prisutnima, ali i prelomiti božićne česnice u oba naša hrama, u koje smo prošle godine ,a i ove ćemo,kao i narednih godina staviti po jedan zlatni dukat sa likom Hristovog rođenja. Najsrećniji vjernici tog jutra će imati čast da među tolikim vjernicima dobiju zlatnik, a njihova  imena ćemo zapisati u ljetopis parohije“, kazao je Malinović.

Na kraju svog obraćanja, Malinović je još jednom pozvao Dubičane da u navedeno vrijeme dođu u svoje hramove, kako bi zajedno proslavili  božićne praznike.

Crkva bez naroda i narod bez svoje crkve ne znače mnogo, u toj zajednici svi zajedno treba da proslavimo Hristovo rođenje jer sam Hristos, njegova majka i njegovi bližnji su činili jednu zajednicu, pa i mi tako činimo,proslavljamo, obilježavamo, tako su  radili naši preci, tako radimo mi, a daće Bog tako će raditi i naši potomci, poručio je paroh dubički.