U dubičkim hramovima svečano, uz tradicionalne običaje, obilježeno Badnje veče

Pripremajući se za Božić najradosniji hrišćanski praznik, Dubičani , kao i svi pravoslavni vjernici  proslavljaju Badnji dan.

Uz pripremu božićnje pečenice , badnjaci i pijukanje su običaji koji se prenose sa generacije na generaciju, tako su  se i stanovnici Kozarske Dubice  danas okupili ispred svojih hramova, dočekali prije svitanja usječene badnjake, prisustvovali večernjim bogosluženjima i za djecu najradosnijem običaju-pijukanju.

Večernju liturgiju u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla služio je arhijerejski namjesnik Slobodan Malinović koji je parohijanima i ljudima dobre volje poželio srećne božićne praznike, da ih proslave zajedno sa svojim porodicama i prijateljima.
Pred ovu crkvu stigli su badnjaci iz Parnica ,  Aginaca , Jošika .

Sa badnjakom i prijateljima iz Aginaca, gdje je za djecu organizovano i pijukanje, stigao je Darko Vatreš za koga je Božić najljepši praznik, koji okuplja porodicu i prijatelje .On je izrazio nadu da će se u veselju i uz tradicionalne običaje ovaj praznik svetkovati i dalje.

Badnji dan i Božić su praznici koje Dubičani izuzetno poštuju  i sa radošću obilježavaju, a zdravlje i sreća bile su želje koje su se danas najčešće čule.

To je poželio i Željko Čelica iz Parnica koji kaže da se stanovnici ovog sela i Novoselaca već godinama zajedno pripremaju i proslavljaju Badnji dan .

Željko Vujković je među onima koji su došli sa badnjakom iz Jošika. Cijelim putem su nas građani dočekivali sa darovima , a mi smo djeci dijelili slatkiše, kazao je Vujković .

Zdravlja , sreće  i uspjeha ,ličnog i poslovnog, građanima Kozarske Dubice , večeras je poželio Dragan Jaćimović pomoćnik ministra za sport u Ministarstvu porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske. On je rekao da moramo da čuvamo svoju tradiciju i običaje , te da su  jedinstvo i sloga veoma bitni.

U crkvenim dvorištima gorjeli su badnjaci , a ljudi oko njega zagrijavali se ljubavlju i slogom .

Radost rođenja Isusa Hrista mnogobrojni građani Kozarske Dubice zajedno su ovog Badnjeg dana podijelili i u Spomen-hramu Svete Petke gdje je praznično bogosluženje služio protonamjesnik Vojo Docić.

Svečano je bilo i u ovom hramu gdje je dovežen badnjak iz Vrioca, Vladimir Marin i Mile Španović  su istakli da je Božić , dan radosti i veselja , praznik koji čuva i njeguje naše tradicionalne običaje.

Među mnogobrojnim Dubičanima koji su u svojim hramovima proslavili Badnje veče bilo je i mnoštvo mališana, koji su zahvaljujući mnogobrojnim donatorima večeras uživali u pijukanju , obilju bombona i slatkiša koji su samo za njih pripremljeni , dok su se vatrometu radovali i odrasli.

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću  proslava Badnje večeri nastavlja se u krugu porodice za posnom trpezom, a završetak posta biće ozvaničen  na božićnoj jutarnjoj liturgiji u 5 časova u pravoslavnim hramovima ,pričešćem onih koji su postili cijeli post ili zadnju nedjelju božićnog posta i druženjem uz kuvano vino , kojeg je bilo i večeras ispred oba hrama .

I ovog Božića  u dubičkim gradskim hramovima lomiće se česnice  sa zlatnim dukatima sa likom Hristovog rođenja i podijeliti prisutnim vjernicima na službi,a zlatnici će pripasti najsrećnijim vjernicima toga jutra.

Oni će imati poseban blagoslov i dar od Boga i njihova imena će biti uspisana u ljetopis naše parohije, rekao je paroh dubički Slobodan Malinović .

On je pozvao, vjernike da po našoj viševjekovnoj tradiciji proslave Božić kod svojih domova, ali i zajednički kod svojih hramova kako se to uvijek i činilo,da se u miru i radosti dočeka  ovaj praznik.