Upriličen svečani defile povodom Dana Republike Srpske

Povodom proslave Dana Republike – 9. januara, u centru Banjaluke održan je svečani defile.

Vitomir Petričević, komandir počasne jedinice, predao je raport Željki Cvijanović, predsjednici Republike Srpske.

Svečanom defilu prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

Defileu su prisustvali i predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, sin generala Ratka Mladića, Darko Mladić, pripadnici Trećeg /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, predstavnici diplomatskog kora, te zvanice iz javnog i društenog života i brojni građani.

Povodom “Sto godina od ulaska Srpske vojske u Banjaluku”, ulicom Kralja Petra Prvog Karađorđevića, u koloni na čelu sa konjanikom, marširali su kadeti Policijske akademije. Kadeti su bili odjeveni u tradicionalnu uniformu srpskog oficira i srpskog vojnika, a u ruci su nosili pukovske zastave Srpske vojske sa kopljima i lentama.

Na polaznoj liniji za svečani defile postrojeni su bili ešaloni Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i civilnog sektora.

Paradni marš, djelo Stanislava Biničkog, izvodio je Policijski orkestar.

Svečani defile činili su Zastavni vod, 10 ešalona jedinica i pet motorizovanih ešalona Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, čija su 782 pripadnika dali živote za Republiku Srpsku. Civilni sektor čine 23 ešalona, od čega je jedan motorizovan.

Na svečanom defileu povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci je danas je, takođe, promovisano i prvo oklopno vozilo proizvedeno u Srpskoj – “despot”, kompanije “Tehnički remont Bratunac” /TRB/.
Direktor i većinski vlasnik kompanije Slavenko Ristić izjavio je  da je vozilo danas predstavljeno na svečanom defileu u Banjaluci i da je riječ o najprestižnijem proizvodu na koji su ponosni u TRB-u.

Prema njegovim riječima, od ideje do današnje promocije prošla je godina dana, a u razvoju vozila učestvovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske.

“Ponosni smo na vozilo, ali i radnike i inžinjere koji su učestvovali u izradi `despota`, kao krune četvorogodišnjeg rada fabrike”, rekao je Ristić.

On je naveo da je TRB za četiri godine rada ponudio međunarodnom tržištu četiri nova prestižna proizvoda – liniju za proizvodnju municije, mašinu za humanitarno deminiranje, pištolj RS9 i “despota”.

Riječ je o oklopnom multifunkcionalnom vozilu vrhunskih performansi, namijenjenom za obavljanje širokog spektra policijskih ili vojnih zadataka, navode iz kompanije.