Završena prva faza rekonstrukcije Savskog nasipa, u toku pripreme za drugu fazu

Načelnik Odeljenja za prostorno uređenje opštine Kozarska Dubica Vladislav Stevanović potvrdio je danas da je u Kozarskoj Dubici završena prva faza rekonstrukcije Savskog nasipa, a da su u toku pripremne aktivnosti za realizaciju druge faze tog projekta na području Donje Gradine.

“Prva faza rekonstrukcije, odnosno nadogradnje Savskog nasipa je praktično realizovana, o čemu smo obavješteni od izvođača radova”, izjavio je Stevanović.

On je dodao da je rekonstruisano više od devet kilometara tog nasipa na teritoriji opštine Kozarska Dubica.

“To garantuje sigurnost u budućem vremenu. Vrijednost investicije bila je preko sedam miliona KM, dok je za postupak eksproprijacije putem Fonda solidarnosti obezbjeđeno još oko 400.000 KM za rješavanje imovinskih odnosa”, naveo je Stevanović.

On je najavio da je u toku početak realizacije druge faze projekta, koji podrazumijeva rekonstrukciju Savskog nasipa u dužini od još dva kilometra, prema Donjoj Gradini.

“Na taj način bi završili kompletan nasip na teritoriji naše opštine, a u toku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na tom području”, rekao je Stavanović.

S tim ciljem, u opštini Kozarska Dubica danas je održan sastanak sa građanima, vlasnicima i posjednicima, nekretnina sa područja katastarske opštine Donja Gradina, koje su predmet eksproprijacije sa ciljem realizacije glavnog projekta nadvišenja Savskog naspipa.

“Cilj sastanka je pokušaj rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, odnosno sporazumno određivanje naknade za nekretnine prije pokretanja postupka eksproprijacije, a citav taj postupak vodi Pravobranilaštvo Republike Srpske, sa kojim imamo veoma dobru saradnju”, rekao je Stevanović.

On je precizirao da je potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose na 30 parcela, te da se eksproprijacija vrši ne samo zbog nadvišenja Savskog nasipa već i zbog izgradnje pristupnog puta u čitavoj dužini tog nasipa, da bi se na nasipu moglo intervenisati u slučaju potrebe.

Predmet eksproprijacije je zemljište koje je u vlasništvu 19 privatnih lica dok je 11 parcela u vlasništvu Republike Srpske, a sastanku je prisustvovala predstavnik Pravobranilaštva Republike Srpske iz Banjaluke Ljudmila Perić i predstavnik JU “Vode Srpske” Ljiljana Janjić.