Svetosavska akademija u prepunom Domu kulture

Uoči  Savindana , u prepunom Domu kulture održana je Svetosavska akademija, čiji je domaćin i nosilac aktivnosti ove godine bila Osnovna škola “Majka Knežopoljka”  uz podršku opštine, a u programu su učestvovale sve osnovne ,srednja, te  muzička škola.

Program akademije kao i svake godine bio je  prožet recitalima, dramskim prikazom,muzičkim nastupima o životu, radu i djelu Svetog Save.

Sveti Sava se svečanim akademijama tradicionalno obilježava u RS i Srbiji,pa tako i u našoj opštini, rekao je načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić.

„Sveti Sava je najveći srpski prosvetitelj,u isto vrijeme književnik i političar,diplomata.Njegov značaj u srednjovjekovnoj Srbiji je ogroman, između ostalog napisao je mnoga djela koja su proučavana i uticao je na razvoj srpskog duha i misli“,izjavio je Reljić.

Scenario za dramski dio programa koji je  trajao  45 minuta osmislio je nastavnik srpskog jezika iz Osnovne škole Majka Knežopoljka Goran Dunović.

„Program je osmišljen prije nekoliko mjeseci,nema velikih razlika u odnosu na ranije akademije  jer ista tematika je uvijek,a djeca su vrijedno radila uz pomoć svojih nastavnika”,kazao je Dunović.

On je rekao da je scenario kombinovanog tipa, sa recitacijama,dramskim prikazom jedne legende o Svetom Savi,uz horski nastup, a iz škole domaćina u programu su učestvovali učenici devetog razreda.

„Ovo je ipak malo odgovornija priredba, koju uglavnom iznesu učenici osmog i devetog razreda“,dodao je Dunović.

„Tekst za večerašnji nastup smo učili preko zimskog raspusta, a sve do sada imali probe kako bi sve izveli najbolje što možemo i tako obilježili školsku slavu“, rekao je Đorđe Zorić,učenik devetog razreda iz Knežice koji glumi u jednom skeču.

Učenici su i ove godine pripremili kvalitetan i zanimljiv program Svetosavske akademije .  Tradicionalnoj svečanosti prisustvovali su načelnik opštine Radenko Reljić i predsjednik Skupštine opštine Milovan Barišić, poslanici u Narodnoj Skupštini RS Darko Banjac i Perica Bundalo, predstavnici javnog,crkvenog i privrednog života opštine, te brojni građani i roditelji.