Održan Gala koncert Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka

U Domu kulture u Kozarskoj Dubicivečeras je održan Gala koncert Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka,pod dirigentskom palicom Zlatana Mirića.

Predsjednik Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka Spomenko Guzijan izjavio je da je taj orkestar u Kozarskoj Dubici nastupio poslije više od deset godina.

“Sjećanja koja nosimo iz tog vremena su jako lijepa i zahvaljujući organizatorima mi smo ponovo ovdje da pokažemo šta smo spremili za vašu publiku. Naš dirigent Zlatan Mirić ima običaj reći da je naš program kao “Politikin zabavnik” u kojem će svako pronaći nešto za sebe i ispuniti se pozitivnim raspoloženjem”, rekao je Guzijan .

On je dodao da u današnje vrijeme ljudi vole koncerte i druženja i precizirao da Gradski tamburaški orkestar Banjaluka godišnje održi između 30 i 50 koncerata.

“Večerašnji solisti su nam Aleksandra Radović i Velimir Blanić, uz standarni sastav orkestra koji gostuje van Banjaluke od oko 20 članova”, naveo je Guzijan.

On je dodao da će repertoar koncerta u Kozarskoj Dubici činiti klasična tamburaška muzika,  starogradske pjesme, romanse i kola, te narodna muzika koja je obrađena uz tambru, filmska muzika, pop i rok muzika.

Član Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka Miro Marinković rekao je da je veliko zadovoljstvo nastupiti u Kozarskoj Dubici, gradu koji je uvijek imao dobre tamburaše, kao što su Drago Trkulja, Slaviša Subotić i mnogi drugi.

Marinković, koji je i predsjednik Evropskog tamburaškog saveza koji ima sjedište u Banjaluci, podsjetio je da Gradski tamburaški orkestar Banjaluka postoji 18 godina i da je sada u samom je vrhu svjetske tamburaške muzike.

“Bio je mnogo nastupa u inostranstvu, teško je reći gdje nismo bili, ali nedostaju ozbiljniji festivali u Evropi, posvećeni ovoj vrsti muzike“, rekao je Marinković.

Organizatori koncerta Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka u Kozarskoj Dubici su kompanija “Zepter” i Javno preduzeće Centar za informisanje i kulturu Kozarska Dubica.

“Želim da se zahvalim našim gostima na ovoj predivnoj večeri koju su nam omogućili, jer je Gradski tamburaški orkestar Banjaluka više puta dokazao da su vrhunski umjetnici”, izjavila je direktor Centra za informisanje i kulturu Dijana Kondić.

Ona je dodala da je koncert organizovan da bi se upotpunio kulturni sadržaj u Kozarskoj Dubici i dodala da je kompanija “Zepter” dala veliki doprinos da se organizuje taj kulturni događaj.

“Centar za informisanje i kulturu, kao nosilac dijela kulturnih dešavanja u Kozarskoj Dubici, ovim koncertom započinje niz kulturnih aktivnosti, koje će se održati u Domu kulture u ovoj godini”, naglasila je Kondićeva.

Menadžer “Zepter” hotela iz Kozarske Dubice Rajko Kondić rekao je da koncert Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka predstavlja značajan kulturni događaj za taj grad.

“Kompanija “Zepter” podržava kako kulturne tako i druge manifestacije u našem gradu”, rekao je Kondić, koji je zahvalio članovima orkesta iz Banjaluke i publici u Kozarskoj Dubici.