Radionica posvećena promociji LAG koncepta i prenosu iskustava

U sklopu projekta “Međuopštinska saradnja Prijedora, Kozarske Dubice i Gradiške na razvoju instrumenata lokalnog ekonomskog razvoja MOS-LER”, koji kofinansira  Evropska unija u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, EU ProLocal  održana je radionica na temu razvoja ruralnih područja i organizacije LAG-a, posvećena promociji LAG koncepta i prenosu iskustava.

Predstavnici opštine Kozarska Dubica su tokom radionice prenijeli svoja iskustva na uspostavi Lokalne akcione grupe (LAG) Savus, njenom upravljanju, procesima vezanim za brendiranje regije Sava Garden koja obuhvaća opštine Kozarsku Dubicu, Srbac, Laktaše i Gradišku, te dosadašnje provedene aktivnosti, učešće u zajedničkim projektima, ali i određene nedostatke u samom radu i finansiranju LAG-a.

Na radionici su osim predstavnika Opštine Kozarska Dubica, učestvovali predstavnici Grada Prijedora, Opštine Gradiška, agencije PREDA, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede-područna jedinica Prijedor, te poljoprivrednici iz ovih opština i Grada.

Opšti cilj projekta Međuopštinska saradnja Prijedora, Kozarske Dubice i Gradiške na razvoju instrumenata lokalnog ekonomskog razvoja „MOS-LER“  je ponovno uspostavljanje i jačanje konkurentnosti odabranih poslovnih lokaliteta i malih i srednjih preduzeća, kroz iskorištenje potencijala međuopštinske saradnje na razvoju i primjeni politika lokalnog ekonomskog razvoja.

Specifični cilj projekta je razvoj i primjena zajedničkih politika i instrumenata lokalnog ekonomskog razvoja i podrške MSP na području Prijedora, Kozarske Dubice i Gradiške, sa fokusom na harmonizaciju postojećih instrumenata i promjenu.

Ukupna vrijednost projekta je 177.257,60 KM, od kojih 141.583,10 KM finansira Evropska unija, a ostatak su obezbijedili partneri na projektu: Agencija za ekonomski razvoj Grada Prijedora PREDA-PD Prijedor, Grad Prijedor, opština Gradiška i opština Kozarska Dubica.

Operativni fokus projekta je na odabranim instrumentima LER-a:

– Info – centar za investitore,

– Primjena LAG metodologije za ruralni razvoj,

– Podrška razvoju tzv. Kreativnih industrija zasnovanih na ICT.

Projektom se promoviše dobar primjer međuopštinske saradnje usmjerene na instrumente lokalnog ekonomskog razvoja, koji može biti primjenljiv i u drugim lokalnim zajednicama Bosne i Hercegovine.