Granični prelaz Kozarska Dubica-Hrvatska Dubica ostaje otvoren i dalje ima privremen međunarodni status

Granični prelaz Kozarska Dubica-Hrvatska Dubica ostaje otvoren i dalje ima privremen međunarodni  status, odlučeno je ,između ostalog ,danas u Kozarskoj Dubici  na 14.sjednici Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, koja je po prvi put održana van Zagreba i Sarajeva.

Načelnica opštine Hrvatska Dubica Ružica Karagić i predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Milovan Barišić su izrazili nadu da će u dogledno vrijeme ovaj granični prelaz dobiti stalni status prelaza za međunarodni saobraćaj na  zadovoljstvo stanovnika obje ove opštine.

Karagićeva je kazala da je građanima Hrvatske Dubice  ovaj granični prelaz jako bitan jer povezuje Hrvatsku sa Kozarskom Dubicom.

Stanovnicima naše opštine je bitno da mogu u svakom trenutku preći u Kozarsku Dubicu , obići rodbinu , prijatelje i obaviti svoje poslove, kazala je Karagićeva.

 Ona je istakla da bi ovoj opštini i njenim stanovnicima puno značilo da prelaz dobije stalni status prelaza za međunarodni saobraćaj.

Na tu odluku nemamo uticaja, ali ćemo pokušati da reagujemo prema višim instancama , na neki način ih poticati da se potpiše taj ugovor, da  ovaj granični prelaz preraste u stalni granični prelaz, kazala je Karagićeva.

Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Milovan Barišić je naglasio da je o značaju graničnog prelaza sa Hrvatskom Dubicom za stanovnike ovih opština suvišno bilo šta govoriti.

„Dovoljno je reći da su na prelazu česte gužve, da se satima čeka, pogotovo u dane vikenda i prazničnih dana, te da značaj ovog graničnog prelaza nije samo što se tiče prometa putnika,usluga, informacija ,mnogo veći je značaj što doprinosi samom pomirenju i povjerenju među građanima Kozarske Dubice i Republike Hrvatske“, istakao je Barišić.

On se zahvalio Mješovitoj  komisiji za praćenje sprovođenja Ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima što su prepoznali značaj ovog prelaza za naš grad i što su donijeli odluku da i dalje ostane otvoren, kao i na tome što su odlučili da svoju sjednicu održe u Kozarskoj Dubici.

Osim graničnog prelaza Kozarska Dubica-Hrvatska Dubica  komisija je na današnjoj sjednici utvrdila nastavak privremene prekategorizacije i za druge stalne granične prelaze  za pogranični saobraćaj.

Za granični prelaz u Novom Gradu  predsjednik Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, Božo Zovko je rekao  da postoji obostrana volja da se ,nakon  što se ispune minimalni uslovi , izvrši privremena kategorizacija na  po tri  mjeseca tokom   9 ili 12 mjeseci , da će se pratiti rezultati i efekti koji se time postignu.