Dr Knežević:Ukoliko kod gripa visoka temperatura traje duže od 3 dana,potražiti pomoć ljekara

Iako je oko 200 osoba sa težom kliničkom slikom u toku ove sezone gripa hospitalizovano  na Univerizitetskom kliničkom centru Banjaluka, od kojih je 21 umrlo,epidemija gripa u RS nije proglašena, jer je taj broj ispod prosjeka.

Situacija nije alarmantna,tvrde nadležni,  a  80 odsto pacijenata koji su preminuli  od gripa imali su neku pridruženu tešku bolest.

Na sedmičnom nivou u našoj opštini registruje se broj oboljelih, pa su tako u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja u proteklih sedam dana  prijavljena 183 slučaja akutnih respiratornih infekcija, te 41 slučaj oboljenja sličnih gripu .Među oboljelima su uglavnom osobe uzrasta od 30 do 64 godine i priličan broj djece uzrasta do 14 godina.

Sezona gripa uobičajena je za ovo doba godine, sada je na vrhuncu, a najbolja preventiva je vakcinacija,iako je za ovu sezonu sada kasno primiti vakcinu, potvrdila je epidemiolog u Domu zdravlja Kozma i Damjan Borka Knežević.

„Gripa je zarazna akutna virusna bolest koja počinje naglo sa visokom teperaturom koja može da ide i preko 40 stepeni,sa bolovima u mišićima glavoboljom,uz mogućnost dijareje i povraćanja, i opštu slabost i malaksalost organizma“,objašnjava doktorica Knežević.

Ona je kazala da je prehlada blaža, uz nižu temperaturu od 37 do 38 stepeni uz kihanje i curenje nosa, bez izražene malaksalosti. Kod prehlade je apetit očuvan,dok kod gripe nije, i u tome je razlika između gripe i prehlade.

„Pacijenti treba da se jave ljekaru kad je izražena ta opšta slabost organizma i kada se ne može uzimati tečnost i kada temperatura traje duže od 3 dana“,precizirala je Kneževićeva.

Ona je kazala da gripu lakše podnose mlađi pacijenti,jer oni starije životne dobi obično imaju neka hronična oboljenja,što otežava njihovo ozdravljenje i smanjuje njihov imunitet, i oni češće umiru od komplikacija gripe kao što je upala pluća.

„Najbolja preventiva je vakcinacija,ali ako se lice već razboli najvažnije je mirovanje,uz uzimanje lijekova za snižavanje temperature,suzbijanja kašlja,uzimanje dosta tekućine“,kazala je Kneževićeva.

S obzirom na  epidemiološku situaciju akutnih respiratornih infekcija u Srpskoj, Federaciji BiH, Srbiji i Hrvatskoj, u narednih nekoliko sedmica i kod nas je moguća pojava nešto većeg broja oboljelih od ovih infekcija.
U dubičkom Domu zdravlja svake godine obavlja se besplatna vakcinacija protiv sezonskog gripa za posebno osjetljive kategorije stanovništva, a ove godine raspolagali su sa 330 doza. Vakcinacija se obavljala u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja te ambulantama  porodične medicine u Knežici, Međuvođu i  Drakseniću,dok su se komercijalne vakcine mogle nabaviti u ordinaciji Vojniković.