“Knešpoljsko prelo” u restoranu Stara Čivija

U etno restoranu Stara Čivija  organizovano je deveto po redu Knešpoljsko prelo. Organizatori prela su opštinska Turistička organizacija i restoran Stara čivija, a učesnici manifestacije su muška i ženska pjevačka grupa KUD-a Knešpolje iz Knežice, dubički tamburaši te Društvo za očuvanje tradicije Prijedor.

Marko Tankosić,predstavnik opštinske Turističke organizacije rekao je da je veliko zadovoljstvo biti dio manifestacije koja ima za cilj da predstavi tradiciju Knešpolja, muziku,kulturu,hranu i običaje.

„Mi ćemo svakako u narednom periodu održavati ovu manifestaciju te zajedno sa KUD-om Knešpolje raditi na što boljim ovakvim dešavanjima, naročito u okviru Vidovdanskih dana Knešpolja“,izjavio je Tankosić.

„I večeras je pun restoran, naš ambijent potpuno odgovara sadržaju ove manifestacije, jer mi njegujemo sve što je vezano za zavičaj,i tako će i biti i ubuduće,a narednu desetu godišnjicu manifestacije obilježićemo mnogo bogatije“,izjavio je Milivoj Stojanović,vlasnik restorana Stara Čivija.

Potpredsjednik KUD-a Knešpolje Milorad Bukva rekao je da ova manifestacija ima poseban značaj zbog tradicije svog održavanja.

„Mi inače radimo na očuvanju tradicije potkozarskog naroda već 14 godina,a večeras se predstavljamo sa izvornim narodnim pjesmama ali i veselim repertoarom prilagođenim večerašnjoj publici“,dodao je Bukva.

Željko Šormaz,direktor Udruženja za očuvanje tradicije iz Prijedora rekao je da će večerašnjoj publici prikazati kako je nekad prelo izgledalo,kako su se dočekivali gosti, šta se radilo,odnosno šta je bio čiji zadatak.

„Ko ne zna odakle je potekao,ne zna ni kud ide,tako da ako ne znamo šta nam je tradicija,nećemo znati ni ko smo mi“,rekao je Šormaz i dodao da bi ovakvih manifestacija trebalo biti mnogo više.

Knešpoljsko prelo i ove godine u restoranu Stara Čivija organizovano je u dobrom ambijentu,te veseloj atmosferi uz veliki broj ljubitelja narodne izvorne pjesme i običaja.