Obilježen Dan boraca i Boračke organizacije

Služenjem parastosa poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca u Spomen-hramu “Sveta Petka” u Kozarskoj Dubici danas su obilježeni Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata , Dan Boračke organizacije Srpske i Dan početka Prvog srpskog ustanka.

Parastos za poginule borce odbrambeno-otadžbinskih ratova služili su dubički sveštenici  Vojo Docić  i Slobodan Malinović, a ispred ploča sa imenima  poginulih boraca cvijeće su položili predstavnici Opštine Kozarska Dubica i Opštinske boračke organizacije.

Čestitajući boračkim kategorijama njihov dan predsjednik Opštinske boračke organizacije Dragoljub Ćibić je rekao da boračka populacija još nije ostvarila svoja prava u skladu sa onim koliki je doprinos dala u stvaranju Republike Srpske.

„14.februar je veliki praznik i veliki dan za nas , Dan boraca RS, Dan Boračke organizacije RS , Dan Prvog srpskog ustanka i mi smo danas u spomen –hramu zapalili svijeće , položili cvijeće i učinili pomen za one koji su najviše dali za stvaranje naše otadžbine Republike Srpske“, kazao je Ćibić .

On je rekao da je to i prilika da se okupimo i sjetimo svojih saboraca, braće.

Danas ćemo imati i radno –izvještajnu sjednicu Skupštine Opštinske boračke organizacije na kojoj ćemo donijeti izvještaj o radu u prošloj godini i s obzirom na to da su u 2019.godini raspisani izbori u Boračkoj organizaciji RS, mi ćemo donijeti odluku o raspisivanju izbora u našoj opštinskoj organizaciji koji će teći od 1.marta do 1.maja, dodao je Ćibić.

 Zbog onih koji su u stvaranje Republike Srpske ugradili svoje živote, ovo je dan koji moramo da poštujemo , kazao je predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Milovan Barišić.

“Mi smo ovdje ispred lokalne zajednice u Spomen-hramu Svete Petke, zajedno sa predstavnicima Boračke organizacije, položili cvijeće, zapalili svijeće i poklonili se onima koji su u temelje Republike Srpske ugradili ono što je najvrijednije što čovjek ima , svoje živote”, rekao je Barišić.

On je rekao da će prisustvovati i sjednici Skupštine Opštinske boračke organizacije , kako bi iz prve čuli šta je to Boračka organizacija radila u prošloj godini, kojim se aktivnostima bavila.

Svim porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i svim borcima čestitam današnji praznik-Dan boraca Republike Srpske, kazao je Barišić.

Dužnu poštu poginulim ratnim drugovima danas je odao i Dragoslav Vasilić, ratni vojni invalid i član Skupštine Opštinske boračke organizacije.

On je rekao da većina pripadnika boračke populacije teško živi, da je nezaposlenost i dalje velika ,a invalidnine male.

Za Republiku Srpsku život su dala 224 Dubičanina,  614 je ranjeno, a kroz 11.dubičku brigadu prošlo je oko 6 hiljada i 700 boraca.