Održano predavanje za voćare na temu “Hemijska prorjeda jabuke”

U opštinskoj upravi Кozarska Dubica danas je  održano predavanje za voćare na temu “Hemijska prorjeda jabuke”, koje je organizovano u okviru Zimske škole za poljoprivrednike.

Rukovodilac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za područnu jedinicu Prijedor Danijel Egić rekao je da je fokus Zimske škole za poljoprivrednike ove sezone voćarska proizvodnja, s obzirom na to da je sektor voćarstva najugroženiji u posljednje dvije, tri godine.

“U ovom periodu godine kada su i poljoprivredni radovi manjeg intenziteta Savjetodavna  služba Republike Srpske vrši obuke i predavanja za poljoprivredne proizvođače, a naš fokus ove sezone je voćarska proizvodnja”, rekao je Egić u Кozarskoj Dubici.

On je dodao će u okviru Zimske škole za poljoprivrednike biti održano nekoliko predavanja, demonstracija u voćnjaku, a da su planirane i aktivnosti koje se odnose na preradu voćarskih proizvoda.

“Znamo da je otežana prodaja ploda jabuke kao gotovog prozvoda, te smo ove godine planirali da u Кozarskoj Dubici i još nekoliko opština prijedorske regije napravimo radionicu, odnosno da donesemo i postavimo liniju za cijeđenje prirodnog soka, što je jedna od mogućnosti prerade plodova, a druga mogućnost je proizvodnja prirodnih rakija od voća”, precizirao je Egić.

On je izrazio očekivanje da će tokom februara u Кozarskoj Dubici demonstrativno biti postavljena linija za cijeđenje voće, uz predavanje tehnologa o proizvodnji soka i prirodnih rakija.

Šef Odsjeka za poljoprivredu u opštini Кozarska Dubica Bobana Ćibić izjavila je da se Zimska škola poljoprivrede već tri godine za redom organizuje o našoj opštini u saradnji sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

“I ove godine nastojimo da to budu teme koje će zainteresovati naše poljoprivredne proizvođače, ali im i pomoći u rješavanju problema sa kojima se susreću. Ove godine bazirali smo se na voćarsku proizvodnju, koja je, možemo reći, u stagnaciji”, izjavila je Ćibićeva.

Za dubičke voćare i učenike poljoprivredne škole predavanje na temu “Hemijska prorjeda plodova” održao je magistar agronomije Mirko Jokić, koji je objasnio da je hemijska prorjeda odmah poslije zaštite najvažnija operacija u voćnjacima, koja se radi u nekoliko intervencija.

On je poručio uzgajivačima da u svakom momentu mogu da se obrate savjetodavnoj službi, koja će djelovati i pružiti stručnu pomoć i na terenu.

Dragoja Lukić, voćar iz Sjeverovaca, vlasnik četiri hektara voćnjaka jabuke i kruške , rekao je da je prošlogodišnji urod bio odličan, ali da tržišta nije bilo, te da je plodove usmjerio u preradu, odnosno proizvodnju rakije, za koju takođe ne postoji značajniji interes.

Pored velikog broja voćara današnjem predavanju prisustvovali su i učenici poljoprivredne škole Srednjoškolskog centra „Nikola Tesla“.

Dejan Cvijanović je drugi razred i kaže da su praktične demonstracije na terenu i predavanja stručnjaka van učionice veoma atraktivna i dobrodošla za lakše usvajanje znanja.