Delegacija SUBNOR-a položila cvijeće u Spomen području Donja Gradina

Povodom 22.aprila, dana proboja posljednje grupe logoraša iz koncentracionog logora Jasenovac, u Spomen području Donja Gradina juče je cvijeće položila delegacija SUBNOR-a opštine Kozarska Dubica.

Dan sjećanja na žrtve Jasenovca obilježava se povodom oslobađanja ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

„U Jasenovcu su se 22. aprila 1945. godine desila dva proboja logoraša i to jedan u jutarnjim časovima iz logorske jedinice Ciglana, a drugi iz logora Kožara. Posljednje dane sistema koncentracionog logora u Jasenovcu preživjelo je 169 logoraša,”, podsjetila je direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković.

Ona je dodala da je 22.aprila prije 74 godine na kapije ustaške fabrike smrti u Jasenovcu jurnulo nešto više od hiljadu zatočenika, znajući da  će već sljedećeg dana sigurno biti ubijeni.

Tulekovićeva je podsjetila da će Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini ove godine biti obilježen 5. maja, kada će se služiti pomen i parastos u Spomen području Donja Gradina.

Dan ranije, u subotu 4. maja, u Kozarskoj Dubici biće održana Memorijalna akademija “Nebo tamno”, u pomen na nevine žrtve koncentracionog logora Jasenovac i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina.