Na planinarskom pohodu”Pecijinim stazama” oko 130 učesnika

Uz 27.april , Dan opštine Kozarska Dubica, a u okviru manifestacija Planinarskog saveza Republike Srpske , Planinarsko-sportsko društvo «Pecija « organizovalo je planinarsku akciju «Pecijine staze».

U akciji koju su protekle subote organizovali Dubičani učestvovala su planinarska društva “Klekovača” i “Ljubijski rudar” iz Prijedora,  “Vidik” iz Mrkonjić Grada,  “Vilenska vrela” iz Kneževa, “Manjača” iz Banjaluke , „Patrija“ iz Gradiške  i “Maribor – Matica“ .

Srednje zahtjevnu stazu dugu  12 kilometara  od manastira Moštanica do Paleža na nadmorskoj visini od 542 metra  i natrag do manastira,uz lijepo i sunčano vrijeme  prepješačilo je oko 130 planinara i ljubitelja prirode

Kod spomenika na Paležu  gdje je poslije ofanzive na Kozari Skender Kulenović prvi put pročitao poemu “Stojanka, majka Knežopoljka” upriličen je istorijski čas.

Sa istorijskim događajima iz  Drugog svjetskog rata koji su se odigrali na tom mjestu učesnike pohoda upoznao je profesor istorije Mile Zeljić, a poemu “Stojanka, majka Knežopoljka“ izrecitovala je dubička gimnazijalka Milica Vokić, maturantkinja Srednjoškolskog centra „Nikola Tesla“.

Planinari su na Paležu zaigrali i kozaračko kolo, a veselo je bilo i na povratku.

Nakon višečasovnog pješačenja učesnike pohoda kod manastira Moštanica dočekao je posni ručak , a nakon ručka   učesnike pohoda pjesmom su zabavljale članice Udruženju žena”Jabuka” .

Organizator planinarskog pohoda „Pecijinim stazama“, Planinarsko sportsko društvo „Pecija“ zahvalilo se svima koji su uzeli učešće u ovom pohodu , kao i onima  koji su na drugi način doprinijeli održavanju manifestacije , posebno sponzorima, Opštini Kozarska Dubica i pekari “Marić” .