“Mjesto susreta starijih osoba” opravdalo svoje postojanje

Udruženje građana  „Putevi mira“  nedavno su posjetili direktor Jugendakademie Walberberg, koja je glavni organizator  i sufinansijer njihovog projekta  „Mjesto susreta starijih osoba“.

U posjeti su bili sa  predstavnicima privatne grupe „Bonnsko bosanska inicijativa“  ,koji takođe učestvuju u sufinansiranju ovog projekta.

Gosti su se družili sa starijim sugrađanima i predstavnicom Centra za socijalni rad. Razgovaralo se najviše o problemima finansiranja ovog projekta i mogućnosti njegovog produženja. Izrazili su svoju zahvalnost Udruženju građana „Putevi mira“ što brinu o svojim sugrađanima i što, pored ograničenih kapaciteta i finansijskih sredstava, uspijevaju odraditi tako mnogo društveno korisnih projekata.

Da podsjetimo, da je u okviru ovog projekta prije skoro godinu dana u glavnoj gradskoj ulici otvoren prostor za druženje starih osoba .

Otvoreni su od ponedjeljka do subote u vremenu od 9 do 13 časova,imaju 90 registrovanih korisnika za koje se dva puta mjesečno organizuju stručna predavanja ljekara i socijalnog radnika.

Osim toga, na raspolaganju im je i medicinska sestra tako da imaju priliku da iskontrolišu pritisak i šećer, a imaju i svoj kutak za druženje, listanje dnevne štampe uz besplatnu kafu ili čaj.