Dobojski učenici izveli predstavu “Nada” u Domu kulture u Kozarskoj Dubici

Dramska grupa Medicinske škole iz Doboja večeras  je u dubičkom Domu kulture  izvela predstavu “Nada”, po tekstu profesorice Mire Stanišev, koja je radila i režiju.

Predstava nosi ime po dvijema djevojčicama, jednoj koja je 1942. godine odvedena u logor Jasenovac i drugoj, koja je po njoj dobila ime,  a koja sada ima petnaest godina.

Profesorica Stanišev sa dramskom grupom radi već 20 godina , na scenu su postavili mnogo predstava , putovali i gostovali u brojnim gradovima i uglavnom  su radili komedije.

Predstava „Nada“ je nešto sasvim drugo.

„Ova priča je rezultat mog odlaska u Jad Vašem u školu Holokausta, kada se u meni pokrenula moja porodična priča. Moj otac je iz Dubice, izgubio je dvije sestre u logoru Jasenovac, a ja sam onda odlučila da napišem tekst za ovu predstavu inspirisana očevom pričom “, kazala je profesorica Stanišev.

“Prica „Nada“ govori o djevojčici koja raste u Doboju , ima 15 godina , nikada nije čula za Donju Gradinu i pokazuje svoj revolt kada sazna da se na ekskurziju umjesto u Trebinje ide u Gradinu. Ali tada od majke saznaje priču o svom djedu, o njegovim mlađim sestrama  , po jednoj je dobila ime i ona joj u snu priča o logoru gdje je stradala“, rekla je profesorica.

Ona je potvrdila da učenici ne znaju dovoljno o stradanjima u koncentracionom logoru Jasenovac, ali da se u zadnje vrijeme radi na tome , posebno kroz projekat Minisitarstva prosvjete i kulture i Peragoškog zavoda RS  i raspisivanjem konkursa povodom dana sjećanja , aktiviraju se i istoričari i profesori srpskog jezika u školama , a sada je i u program rada u školskim ustanovama  uveden određen broj časova posvećen temi logor Jasenovac.

Organizator gostovanja  predstave „Nada“ je Centar za informisanje i kulturu , a direktorica ovog javnog preduzeća Dijana Kondić kazala je da  stradanje koje se desilo u koncentracionom logoru  Jasenovac i Donja Gradina nikada ne smije biti prepušteno zaboravu i da svi zajedno imamo obavezu da promovišemo istinu o stradanju u ovom logoru , te da to dugujemo našim precima , ali i budućim generacijama, kako se takav zločin nikada ne bi ponovio.

„Posebnu ulogu u promovisanju istine o stradanju u Jasenovcu imaju mediji ne samo na godišnjicu proboja poslednje grupe prezivjelih logoraša , nego i tokom cijele godine, pa tako nakon parastosa i pomena i memorijalne akadamije, večeras imamo predstavu „Nada“ , istakla je Kondićeva.

Ona je  pohvalila   autora predstave profesoricu Stanišev i djecu i izrazila  očekivanja  da će saradnja  Centra za informisanje i kulturu i ove škole iz Doboja biti nastavljena.

Gramska grupa dobojske Medicinske škole izvele je predstvu „Nada“ , osim u Doboju,  u Prnjavoru i Tesliću ,  a nakon Dubice idu u Banjaluku i Mrkonjić Grad.

Glavnu ulogu u predstavi ,15-togodišnju Nadu , igra Magdalena Pejić , a  Aneta Kuzmić glumi drugu djevojčicu.

Predstava nam poručuje da je važno sjećanje i pamćenje i da možda, svojim životom ostvarujemo san nekoga čiji je život nasilno prekinut.Ovu predstavu na scenu je iznijelo 35 učesnika. Pored učenika Medicinske škole, u predstavi su učestvovali i učenici dobojskih osnovnih škola, uzrasta od drugog do šestog razreda.