Dan pobjede, 9.maj

Odavanjem pošte milionima nevinih žrtava najmračnije ideologije u istoriji čovječanstva Evropa  danas  obilježava 9.maj – Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Tog datuma, prije 74 godine, slomljen je fašizam i time stavljena tačka na najtragičniji sukob u istoriji čovječanstva i zaustavljen krvavi rat koji je trajao gotovo šest godina. Procjenjuje se da je u Drugom svjetskom ratu stradalo oko 55 miliona ljudi, što ga čini jednom od najvećih svjetskih katastrofa što se, prema riječima istoričara Zorana Pejašinovića, mora pamtiti.

– Tog dana je pobijeđeno možda najveće zlo u istoriji čovječanstva uz ogromne vojne i civilne žrtve. To se mora pamtiti. Naš narod je, uz ruski i jevrejski, ponajveća žrtva tog rata kao civili u koncentracionim logorima i drugim stratištima i kao vojne snage koje su se borili protiv fašizma. Pobjeda nam fašizmom je nešto što se stvarno mora pamtiti jer je taj dan od nemjerljivog značaja za ukupnu civilizaciju, a posebno za srpski narod – rekao je Pejašinović.

Prema raspoloživim istorijskim podacima tokom Drugog svjetskog rata život je izgubilo 15 miliona vojnika, a najbrojnije žrtve dao je ruski narod, 20 miliona ubijenih civila.

Nacisti su gotovo istrijebili jevrejski narod koji je iz rata izašao bez šest miliona svojih sunarodnika.