Reljić:Za sada nema razloga za paniku zbog obilnih padavina i visine vodostaja

Jutros je održan prvi sastanak opštinskog Štaba civilne zaštite u kabinetu načelnika opštine  Kozarska Dubica Radenka Reljića kome su prisustvovali predstavnici lokalne uprave,javnih preduzeća, policije i vatrogasaca,te drugih nadležnih službi.Razgovaralo se o situaciji sa obilnom količinom padavina,visini vodostaja i stanju na području opštine u vezi sa ovom problematikom.

„Od juče smo u komunikaciji sa Vladom RS od koje smo dobili određene upute jer se očekuju ovih dana velike količine padavina,naročito u zapadnom dijelu RS.Očekuje se da će pasti i do 200 litara kiše za 24 časa, što je velika količina padavina,i već imamo izlijevanje pojedinih rječica na području opštine“,izjavio je načelnik Reljić.

On je rekao da je visok vodostaj rječice Knežica koja prijeti da prekine saobraćajnu komunikaciju na području Međuvođa,a da je ista situacija i sa rječicom Moštanica koja prijeti da prekine odvijanje saobraćaja prema manastiru.

„Vlada RS je još juče uputila određeni dio mehanizacije na područje naše opštine, na terenu je firma koja ima ugovor sa preduzećem Vode RS,i na lokaciji Crnac gdje je gornji obodni kanal, sanira se jedan dio nasipa koji je ostao nedovršen još od prošlih poplava.Jedna ekipa je na području Binjačke gdje se čisti korito,i u stalnoj smo komunikaciji sa Vladom“,dodao je Reljić.

On je rekao da za sada nema razloga za paniku iako brzo rastu vodostaji rječica Mlječanica i Košuća,te rijeke Una,oko 20 centrimetara na sat.

„Pratimo situaciju,i davaćemo redovne informacije stanovništvu,da se ne bi stvarala bespotrebna panika zbog dezinforamacija ili poluinformacija  sa društvenih mreža.Najviši vodostaj rijeka kod nas očekuje se tek u četvrtak i petak kada se najavljuje prestanak padavina,a do tada građani će biti informisani i treba da slušaju zvanične informacije“,kazao je Reljić.

On je rekao da je vodostaj Une na području grada 158 centrimetra ,što je daleko od nivoa kada se proglašavaju redovne mjere odbrane od poplava.

„Ekipe Štaba civilne zaštite su na terenu,obilaze područje opštine,a i lično ću danas obići sve nasipe i pratiti situaciju.Za sada imamo probleme sa oborinskim vodama, kao što je slučaj u Knežici, kao i u gradu gdje su oborinske vode začepile kanalizaciju,a to se dešava jer građani svoje oborinske vode iz domaćinstva prikopčavaju na redovne kanalizacine mreže što je negativna pojava“,izjavio je Reljić.

U toku je sastanak načelnika naše opštine,Kostajnice i Kozarske Dubice u vezi sa ovom situacijom, a tokom dana biće još sastanka opštinskog Štaba civilne zaštite zbog situacije koju je prozrokovala velika količina padavina.