Vodostaj Une u 14h časova 375 cm

Vodostaj Une u Kozarskoj Dubici danas u 14h časova iznosio je 375 centimetara,vodostaj raste 5 centimetara na sat, a na 380 centimetara proglašavaju se redovne mjere odbrane od poplava.Kozarska Dubica spremno dočekuje ovu situaciju, i ne očekuju se veći problemi.Sve službe su na terenu,na gradskom keju spremne su i vreće da se prolazi zatvore,ukoliko za to bude potrebe,izjavio je načelnik opštine Radenko Reljić.

„Rijeka Una konstantno raste,u zadnja 24 sata vodostaj raste od 5 do 10 centimetara na sat.Na 380 centrimetara proglašavaju se redovne mjere , a na 420 centimetara vanredne mjere odbrane od poplava.Na području Sanskog mosta sada je trend pada rijeke Sane,ali sa područja Novog Grada očekujemo talas koji ide prema nama,tako da se finale ovih nepogoda mogu očekivati tek sutra ili prekosutra u Kozarskoj Dubici“, rekao je Reljić.

On je rekao da su ekipe konstantno na terenu, za sada nema ugroženih stambenih objekata,niti presječene putne komunikacije pa je stanje zadovoljavajuće.

„U stalnom smo kontaktu sa Vladom RS,premijer se lično brine za ovaj dio Srpske i pruža nam veliku podršku.Sinoć je u posjeti bio i direktor Voda RS,sa kojima imamo izuzetnu saradnju i vrlo operativno završavamo sve poslove.Vreće smo pripremili preventivno,nikakvog razloga za paniku još uvijek nema“,dodao je Reljić.

On kaže da je juče obišao i crpnu stanicu koja kupi oborinske i fekalne vode sa područja grada,gdje su stavljeni novi agregati ,tri pumpe i tri nova elektromotora sa većim kapacitetom.

Zamolio je građane da povedu računa o načinu kako odlažu otpad i šta bacaju u kanalizaciju,kako bi sva aparataura i nove instalacije u crpnoj stanici mogle funkcionisati, naročito u ovim momentima.

„Kad gledamo hidrologiju i meteorologiju,možemo očekivati stabilizaciju vremena danas i prestanak padavina, slično će biti i sutra ,ali moramo biti oprezni.Ukoliko bude nekih ozbiljnijih stvari i prijetnji, mi ćemo naše stanovništvo na vrijeme informisati, oglasiće se sirene za uzbunu kao što je bilo u Čelincu i Trnu,ali za sada nema nikakvog razloga za paniku“,istakao je Reljić.

„Sigurno mogu reći da je grad obezbjeđen sa zaštitnim zidovima i nasipima,pojedinačno može biti izlijevanja manjih rječica,a za sada je situacija pod kontrolom“, precizirao je Reljić.

Nadležni organi poručju građanima da razloga za paniku nema, i da slušaju upute zvaničnih institucija o razvoju situacije koju su izazvale obilne količine padavina.