Vodostaj Une u 14h časova 462 cm,saobraćaj prema Kostajnici i dalje u prekidu

Vodostaj rijeke Une u 14 časova iznosio je 462 centimetra i raste od jedan do dva centimetra na sat.

Putna komunikacija prema Kostajnici i dalje je u prekidu  u naselju Špilja gdje se rijeka Una izlila preko putne komunakcije u dužini od 650 metara i ušla u dvorišta desetak domaćinstava.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić kaže da stavljanje vreća niti druge intervencije na ovoj lokaciji ne bi dale efekat zbog podzemnih voda, te da ima obećanje od direktora  Voda RS da će ovaj dio Špilje u toku ove godine biti prioritet njihovog rada.

„Mi smo sinoć oko 23 časa obišli ovu lokacija kada je počelo izlijevanje rijeke Une, da vidimo da li da stavljamo vreće i branimo ovaj dio sa takozvanim „zečijim nasipima“, međutim struka je rekla da bi podzemne vode ipak prešle sa druge strane, tako da bi to sve bilo bez efekta.U roku od 12h sati došlo je do prekida saobraćaja jer je na samoj saobraćajnici oko 30-tak centimetara vode,i propuštaju se samo šleperi i kamioni,a manja vozila usmjeravaju se preko alternativnih pravaca“, izjavio je Reljić.

On je rekao da je lično jutros provjerio stanje u Kostajnici gdje se vodostaj smiruje i gdje Una stagnira,tako da se u Kozarskoj Dubici očekuje još maksimalni porast vodostaja od 15 do 20 centimetara tokom današnjeg dana i noći.

„U Špilji imamo nekoliko zaplavljenih dvorišta,ali voda još nikom nije ušla u kuću, i u Ševarlijama imamo nekoliko zaplavljenih dvorišta.Padavine su stale, i očekujemo da će sutra već biti mnogo bolja situacija,ali ipak moramo biti oprezni“,izjavio je Reljić.

On je rekao da je jutros obišao i područje kod graničnog prelaza u Donjoj Gradini,gdje je mirna situacija što se tiče rijeke Save čiji je vodostaj više od metra ispod kote za proglašenja redovnih mjera odbrane od poplava.

„Za sada je situacija u Kozarskoj Dubici pod kontrolom a bilo šta da se desi,građani će biti pravovremeno obavješteni.I dalje pozivam građane da ne gledaju društvene mreže i tračeve, jer je naš grad u ovom trenutku potpuno bezbjedan“,naglasio je Reljić.

Stanovnici Špilje proveli su besanu noć ali nadaju se najboljem,kazala je stanovnik ovog naselja Angelina Kos.

„Stvari iz podruma iznijeli smo na sigurno jer je voda došla do dvorišta kuće,iz kuće još nismo ništa dirali iako se plašimo da nam se ne ponovi 2014.godina kada nam je voda ušla u kuću. Oprezni smo,pratimo nivo vodostaja i nadamo se da će sve  biti dobro, i što je najvažnije ,kiša više ne pada“,kazala je Kos.

Na području opštine i dalje su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava,ali očekivanja nadležnih organa su da će doći do stabilizacije situacije,pa su  danas sve škole i vrtići na području opštine radili uobičajeno.