Kinološko zborovanje na izletištu Moštanica

Juče je na izletištu Moštanica organizovano „Kinološko zborovanje“  i prezentovan  „The Dog Republic “ online časopis i istoimeni web portal, koji će predstavljati mjesto okupljanja  grupe entuzijasta ljubitelja prirode i  zaljubljenika u kinologiju

Onlajn časopis i web portal  “The Dog Republic“ sadrže tekstove, fotografije, ilustracije, slike, video-zapise i druge multimedijalne sadržaje, a na  zborovanju je dogovoren sadržaj i izgled   ilustrovane bajke o prijateljstvu pod nazivom “Moj prijatelj pas“. U cilju prikupljanja materijala za ovu bajku objavljen  je i foto- konkurs na temu “Dijete i pas“ koj je  namijenjen svim ljubiteljima prirode, pasa i fotografije, bez obzira da li se njome bave profesionalno ili amaterski i bez teritorijalnih ograničenja.

To nam je potvrdio Zoran Kos, predsjednik Kinološkog društva „Dub dog“ iz Kozarske Dubice i glavni i odgovorni  urednik časopisa i portala.

 „Sa ekipom koju čine kinolozi sa prostora bivše Jugoslavije i iz Brčko Distrikta radim skoro jednu deceniju i taj naš zajednički rad sada je rezultirao onlajn časopisom i web portalom , koji će se baviti  kinološkim temama, ali će biti  otvoren za saradnju i za  ostale sadržaje. Jako sam ponosan što u saradnji sa Brčko Distriktom radimo slikovnicu koja se zove Ilustrovana bajka o prijateljstvu kroz koju ćemo učiti našu dječicu kako da razumiju jezik pasa“, naglasio je Kos, te dodao da je slikovnica namijenjena učenicima nižih razreda osnovne škole.

Zamjenik urednika Ana Šebalj, predsjednica „Kangal kluba za prostore bivše Jugoslavije“ jedan je od inicijatora formiranja časopisa i web portala.

 „Imali smo ideju da popularizujemo kinologiju  , da uradimo časopis i portal na kome ljudi mogu da nađu različite informacije o izložbama i druženjima, te  savjete iz veterinarske struke . Jedini smo web portal na ovim prostorima koji je multijezičan , jer će se osim na domaćem pisati i na svim drugim jezicima , uz univerzani prevod na engleski jezik, kako bi što više korisnih informacija došle do običnog  čovjeka,“ istakla je Šebalj.

Asim Midžić , iz Brčko Distrikta kazao je da je cilj slikovnice „Moj prijatelj pas“ da se djeca nauče kako se treba ponašati sa kućnim ljubimcima , prvestveno sa psima.“ Danas smo dogovorili koje ćemo  ilustracije uvrstiti u slikovnicu, kakav tekst i koje  fotografije, od kojih smo neke snimili danas na ovom izletištu“, dodao je Midžić.

Bojan Čenić , sekretar Kinološkog saveza RS rekao je da je formiranje časopisa i web portala prilika da se kinologija prikaže širim masama, a posebno je pohvalio izlazak slikovnice namijenjen najmlađima.

 „To je odličan momenat da kod djece u najranijem uzrastu izazovemo ljubav prema životinjama , kako bismo danas-sutra imali zdrave kinologe“, rekao je Čenić.

“Kinološki savez je prepoznao kapacitete kinološkog udruženja u Kozarskoj Dubici , pa smo im dodijelili međunarodnu manifestaciju , tako da Kozarska Dubica svake godine organizuje međunarodne izložbe pasa koje svjetska kinološka federacija dodjeljuje BiH“, naglasio je Čenić.

Naša misija je da putem portala i časopisa „The Dog Republic“, s obzirom na to da je riječ o dinamičnom i interaktivnom portalu, podstaknemo mnoge  da postanu naši stalni saradnici, dopisnici, novinari ili  fotoreporteri, te da djecu naučimo da vole pse i da se znaju s njima ponašati, poruka je sa jučerašnjeg „Kinološkog zborovanja“ u Moštanici.