Aktivan odstrel divljih svinja zbog ispitivanja na pojavu afričke kuge

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je, s obzirom na pojavu afričke kuge svinja u Srbiji i šteta na usjevima koje ova divljač pričinjava u Srpskoj, donijelo jasne akte kojima je propisan aktivan odstrel divljih svinja u svim lovištima, a posebno onima koja graniče sa Srbijom.

“Od odstrijeljenih divljih svinja uzimaće se uzorci koji će u saradnji sa Veterinarskim institutom `Dr Vaso Butozan` biti ispitivani na pojavu afričke kuge svinja”, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ove aktivnosti na području opštine Kozarska Dubica su već provedene.

Prema riječima Slobodana Borojevića predsjednika Lovačkog udruženja „Jelen“ dubički lovci su prije 10-ak dana odstrijelili 3 jedinke divlje svinje i uzorke proslijedili veterinarskom institutu na analizu.

Pored toga naši lovci su tokom oba vikenda u ovom mjesecu, na zahtjev poljoprivrednih proizvođača , koji na usjevima bilježe velike štete od divljih svinja i meleza divlje i domaće svinje koje preplivavaju iz Hrvatske, proveli akcije odstrela na području Dubičke ravni i sreflijskom području opštine , kazao je Borojević.

On je rekao da su se uprkos veoma teškim uslovima, visokim temperaturama i nepristupačnom terenu i ovog puta odazvali pozivu dubičkih poljoprivrednika i proveli više hajki i akcija u kojima je učestvovalo oko stotinu lovaca iz svih 6 sekcija ovog udruženja.

Na teren bi izašli i ranije ,ali zbog zakonske zabrane upotrebe lovačkih pasa  bez kojih se lov na svinje ne može provesti ,to nismo mogli odraditi prije 1.avgusta , dodaje Borojević.