Uništavanje ambrozije zakonska obaveza

Vlasnici i korisnici poljoprivrednog zemljišta dužni su da uništavaju ambroziju, kazao je  poljoprivredni i ekološki inspektor opštine Kozarska Dubica Đuro Babić.

On je naveo da je ova obaveza propisana Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i Odlukom o mjerama za suzbijanje i uništavanje ambrozije.

Kontrolu napuštenih imanja i zapuštenih  dvorišta na gradskom i prigradskom području opštine vršimo u kontinuitetu, posebno u avgustu kada je cvjetanje ambrozije najintenzivnije ,rekao je Babić .

On je istakao da kontrole inspekcije daju rezultate,  te   pozvao sve vlasnike i korisnike poljoprivrednog zemljišta i zapuštenih dvorišta da izvrše uništavanje ambrozije kako bi se spriječilo njeno širenje i štetan uticaj na zdravlje ljudi.

Babić je podsjetio da zakon predviđa kaznu od 1.000 KM za fizička lica, te do 5.000 KM za pravna lica koja se ne pridržavaju propisanih zakonskih mjera.

Ambrozija je jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svijetu i nastanjuje neuređeno i zapušteno zemljište, kaže Babić i dodaje da se uništavanje i suzbijanje ambrozije vrši kopanjem, košenjem, zaoravanjem, spaljivanjem ili upotrebom herbicida.