Građani bez primjedbi na Prijedlog odluke o proglašenju Parka prirode”Una”

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica Darijan Babić potvrdio je da u našoj opštini nije bilo primjedbi građana i drugih zainteresovanih lica tokom trajanja javnog uvida Prijedloga odluke o proglašenju Parka prirode “Una”.

„Takav odgovor je i poslan u nadležno ministarstvo. Međutim, kao lokalna uprava smo proučili taj prijedlog odluke i ukazali na određene činjenice, jer nam je svima cilj da se taj park prirode što prije proglasi, vodeći računa o tome da naši građani ne bi imali posljedice“, rekao je Babić.

On je naveo da se sugestije iz lokalne uprave odnose na dio propisa koji definišu oblast obrade poljoprivrednog zemljišta i primjenu savremenih agrotehničkih mjera.

„Tu smo sugerisali da se te mjere moraju malo ublažiti, a sugerisali smo i na mogućnost izgradnje objekata na samoj obali Une i još neke stvari koje se tiču svakodnevnog života“, precizirao je Babić.

On je dodao da su obilježlja Parka prirode Una početkom ove sedmice postavljena na tri lokacije na području opštine Kozarska Dubica.

 „Dalju proceduru oko proglašenja Parka prirode Una vodi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Narodna skupšina Republike Srpske i time se završava kompletan proces i dolazi do proglašenja Parka prirode Una koji se proteže na teritoriji opština Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad i Krupa na Uni.

On je naglasio da se očekuje da kompletan proces bude završen do kraja ove godine.

Postupak za proglašavanje prethodne zaštite područja rijeke Une pokrenulo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske uzimajući u obzir činjenice da postoji opasnost da će biti ozbiljno ugroženo u slučaju izgradnje odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj.

Park prirode Una na području opštine Kozarska Dubica čini potez od puta za Donju Gradinu do granice sa opštinom Kostajnica.