Proslavljena godišnjica formiranja 11.dubičke brigade

Danas je obilježena 28.godišnjica od formiranje 11.dubičke brigade. Obilježavanje dana ove proslavljene jedinice počelo je pomenom poginulim i nastadalim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu u Spomen hramu Svete Petke, koji je služio paroh dubički Slobodan Malinović.

Kod spomen- ploča  cvijeće su položili komandant odbrane grada Pantelija Ćurguz, delegacija opštine Kozarska Dubica koju su činili zamjenik načelnika opštine Mile Zlojutro,predsjednik Skupštine opštine Milovan Barišić i načelnik Odjeljenja za opštu upravu i društvene djelatnosti Dušan Drljić , komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Milan Radojčić, pripadnici Policijske stanice Kozarska Dubica, opštinska Boračka organizacija i delegacije boračkih organizacija iz Broda, Dervente i Krepšića.

Ovo je jedna od najslavnijih i najčasnijih jedinica u vojsci Republike Srpske po svim parametrima i elementima koji su bitni za ocjenjivanje uspjeha jedne oružane formacije, izjavio je jedan od starješina 11.dubičke brigade Pantelija Ćurguz.

„Ova brigada je kao partizanska formacija u bivšoj JNA bila jedna od najorganizovanijih i najosposobljenijih, zato su na početku svih ovih dešavanja pokušali da je rasformiraju,ali mi smo te prepoznali i spriječili ih u namjeri.Sam kraj rata je pokazao koliko smo tad bili u pravu da sačuvamo tu jedinicu jer su njeni pripadnici veličanstvenom pobjedom 18. i 19.septembra 1995.godine obezbijedili da imamo državu“,istakao je Ćurguz. On je rekao da je ova brigada jedna herojska jedinica i da se ponosi što je bio njen dio.

Posljednji komandant ove brigade bio je Miloja Misiriča koji je rekao da je ova jedinica bila jedna od najboljih u vojsci Repulike Srpske. „Ovo je bila jedinica koja je izvršavajući svoje borbene zadatke sigurno obezbijedila opstanak i odbranu Republike Srpske“,istakao je Misirača.

Zamjenik načelnik opštine Mile Zlojutro izjavio je da je 11.dubička brigada učestvovala na svim ratištima u odbrambeno-otadžbinskom ratu,te pokazala veliko junaštvo. „I oni koji nepravedno sude našim komandantima i našem narodu,nisu uspjeli naći ništa šta bi se moglo okarakterisati kao nečasnim,niti ratnim zločinom kada je ova brigada u pitanju.Njeni pripadnici su odbranili naš grad i mogu biti ponosni dovijeka,kao i njihovi potomci i  sugrađani“,kazao je Zlojutro.

Predsjednik Opštine boračke organizacije Dragoljub Ćibić rekao je da je ova slavna brigada izgubila 195 boraca dok ih je 574 teže ili lakše ranjeno. „Ova brigada je slavna jedinica vojske RS.Na ovaj dan borci evociraju uspomene,a kroz ovu jedinicu je prošlo oko 6 hiljada boraca“,istakao je Ćibić. On je svim borcima iz naše opštine koji su učestvovali u otadžbinskom ratu čestitatao Dan brigade i pozvao ih da svake godine na ovaj dan odaju zajedno počast poginuloj braći,i učestvuju u proslavi Dana brigade.

Na svom ratnom putu 11.dubička brigada  nikada nije izgubila niti centimetar teritorije Republike Srpske i odlikovana  je «Ordenom Karađorđeve zvijede».Obilježavanje Dana brigade nastavljeno je obraćanjem zvanica i tradicionalnim druženjem boraca, uz zajednički ručak koji je organizovan u krugu Spomen hrama Svete Petke.Skupština opštine Kozarska Dubica je donijela odluku  o obilježavanju značajnih datuma u koju je uvrštena i proslava Dana 11.dubičke brigade. Domaćin današnjeg obilježavanja je opština Kozarska Dubica uz podršku Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS,a u saradnji sa Opštinskom boračkom organizacijom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N016.

 06/09/2016