Ivanc: Uzgajivači ozbiljno shvatili opasnost koja prijeti od pojave afričke kuge svinja

Zbog afričke  kuge svinja, oboljenja divljih i domaćih svinja,koje je registrovano u zemljama okruženja, u  Republici Srpskoj, pa tako i u našoj opštini preduzimaju se mjere za sprečavanje pojave ove bolesti koja kod nas nije registrovana.

Stočne pijace i životinje u prometu su pod pojačanim nadzorom veterinarske inspekcije i službenika Policijske stanice Kozarska Dubica, a kod uzgajivača veterinarski inspektori vrše kontrolu, daju stručne  savjete i  upoznaju sa njihovim obavezama  radi sprečavanja pojave i širenja ovog oboljenja, kazala je danas opštinski veterinarski inspektor Ana Ivanc.

Vlasnici treba da znaju da svinje ne mogu napustiti imanje ako nisu vakcinisane protiv klasične svinjske kuge i samim tim obilježene ušnim markicama, nakon čega u nadležnoj veterinarskoj organizaciji dobijaju uvjerenje o zdravstvenom stanju, takozvani pasoš, kazala je Ivanc .

Ona je istakla da je vakcinacija besplatna i da samo vakcinisana svinja sa pratećom dokumentacijom može napustiti imanje i biti stavljena u promet, jer se tako u svakom momentu može znati i potvrditi ko je vlasnik svinje i sa kojeg imanja potiče.

„Protekle srijede smo sa vlasnicima razgovarali o mjerama koje moraju da ispoštuju , a  danas smo kontrolu na stočnoj pijaci vršili u saradnji sa pripadnicima Policijske stanice Kozarska Dubica i uvjerili se u drastično bolju situaciju. Za razliku od prethodne , na današnjoj pijaci tek pojedini vlasnici , koji nisu bili upućeni, nisu imali prateću dokumentaciju “,kazala je Ivanc.

Ona je rekla da su dubički uzgajivači očigledno ozbiljno shvatili situaciju i prihvatili preporučene mjere , jer i sami znaju da za afričku kugu svinja nema vakcine ni liječenja i da se ide na uništavanje svih oboljelih životinja.