U prvih šest mjeseci budžet ostvaren 45,9 odsto

Odbornici Skupštine opštine Kozarska Dubica usvojili su danas Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta opštine za prvih šest mjeseci ove godine,  prema kojem je planirani bužet ostvaren u iznosu 4.530.104 KM ili 45,9 odsto.

U istom periodu iskazani rashodi realizovani su u iznosu 5.001.862 KM ili 50,7 odsto u odnosu na plan.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je u izvještaju konstatovan deficit  u iznosu od oko 450.000 KM u prvih šest mjesci ove godine.

„Razlog je u tome što nam je u toku ove godine sa računa skinuto po sudskoj presudi u korist firme „Sloga“ iz Kozarske Dubice oko 890.000 KM. Iako smo planirali sredstva za izvršenje sudskih presuda iz ranijih perioda, nismo očekivali tako veliku sumu, tako da je glavni uzrok toga deficita ta sudska presuda“, rekao je Reljić.

On  je naveo da će se dalja dugovanja prema toj firmi u iznosu od oko 500.000 KM, rješavati sredstvima Vlade Republike Srpske.

„Mislim da ćemo što se tiče tih sudskih presuda ustabiliti budžet do kraja ove godine ili početkom naredne godine. Taj proces ide sporo, ali idemo ka stabilizaciji budžeta“, rekao je novinarima Reljić.

Na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Kozarska Dubica prihvaćena je Informacija o radu javnog preduzeća „Vodovod“ a.d. Kozarska Dubica za prošlu godinu, koju je podnio direktor Željko Dragičević.

On je naveo da je „Vodovod“ u prošloj godini poslovao pozitivno, ostvario dobit u iznosu od oko 10.000 KM, a da je u izvještajnom periodu obezbjeđena redovna isporuka  vode iz gradskog sistema vodosnabdijevanja sa izvorišta „Komlenac“.

„Veoma je bitan kvalitet pitke vode koja je, možemo reći,  100 odsto zdravstveno ispravna. Imali smo 97 uzoraka koje je kontrolisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i svi su zdravstveno ispravni prema mikrobiološkim i fizičko-hemijskim parametrima“, naglasio je Dragičević.

On je naveo da poslovanje preduzeća opterećuju ogromne obaveze iz ranijih perioda, ali da se provode aktivnosti na restruktuiranju tih dugovanja kako bi se likvidnost preduzeća dovela na potrebni nivo.

Sa dnevnog reda sjednice Skupštine opštine Kozarska Dubica povučeno je razmatranje Odluke o prenosu vlasništva nad pokretnom imovinom Komunalnom preduzeću za proizvodnju i distribuciju vode „Vodovod“ a.d. Kozarska Dubica, a usvojeno je nekoliko odluka iz nadležnosti Odjeljenja za prostorno uređenje i Odjeljenja za privredu i poljopriveredu.

Odbornici su jednoglasno prihvatili Informaciju o realizaciji akata donesenih na sjednicama Skupštine opštine Kozarska Dubica u periodu od 31. maja do 1.jula ove godine.