Zlojutro iz SDS-a na Međunarodnoj konferenciji u Kaljingradu

Vrašilac dužnosti predsjednika Mladih SDS Nikola Zlojutro prisustvovao je Međunarodnoj konferenciji o bezbjednosti i saradnji u Evropi koja je prošle sedmice održana u Kaljiningradu.
Međunarodnu konferenciju organizovalo je “Rosotrudičestvo”, agencija Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije u saradnji sa Jedinstvenom Rusijom kao dio projekta “New generation”.
Zlojutro kaže da je počastovan pozivom i učešćem na ovako važnom događaju.
„Učestvovati na ovakvoj konferenciji i predstavljati Republiku Srpsku i Srpsku demokratsku stranku je prije svega velika čast. U protekla tri dana smo razgovarali o mnogim temama koje su značajne za Evropu, a svakako i za Republiku Srpsku. Takođe sam obavio veliki broj razgovora sa domaćinima, kao i sa delegatima iz drugih evropskih zemlja prilikom kojih smo otvorili temu o saradnji“, kazao je Zlojutro.
On ističe da je u dijelu konferencije na kojoj se razgovaralo o ekologiji učesnike upoznao sa problemom gradnje odlagališta nuklearnog otpada, koji Hrvatska namjerava napraviti neposredno uz našu granicu, a samim tim i Nacionalni park prirode, te sa negativnim posljedicama koje bi nastale ako taj plan bude sproveden u dijelo.
Na konferenciji na kojoj su učestvovali delegati iz 32 zemlje je jasno naznačeno da su u 21. vijeku prioriteti međunarodne politike Ruske Federacije mir i saradnja i da je Rusija garant stabilnosti na globalnom nivou. Takođe, zaključeno je da klimatske promjene sve više ugrožavaju čovječanstvo što zahtijeva odlučne akcije u suzbijanju štetnog uticaja na našu planetu.
Među učesnicima su se još našli predstavnici većine zemalja Evrope, kao i visoki zvaničnici Ruske Federacije, Andrej Turčak i Andrej Klimov, te zvaničnici Vlade Srbije, Nenad Popović i Marko Đurić.