Djeca OŠ “Sveti Sava” obilježila “Nedjelju djeteta” na gradskom trgu

U okviru obilježavanja „Nedjelje djeteta“  posebno živo bilo je danas u Svetosavkoj ulici. Djeca iz Osnovne škole „Sveti Sava“, njih oko 200 , crtali su i družili se , a postavljena je i prodajna  izložba  radova koje su đaci  pripremili za ovaj dan. To nam je potvrdila Sanja Božičić , psiholog u školi.

„Ovaj naš izlazak na trg mogu reći da je sada već tradicionalan tokom Dječije nedjelje. U školi se dogovorimo da izađemo sa djecom u Svetosavsku ulicu i skrenemo pažnju građana na našu djecu , da djeca uzivaju , plešu , igraju se i crtaju svije omiljene likove“,  kazala je Božičićeva.

Ona je dodala da se u školi tokom cijele nedjelje organizuju kreativne radionice na kojima djeca rade likovne radove i druge kreacije od različitih materijala , koje su danas prodavali na maloj izložbi u gradu.

„Ova izložba je humanitarnog karakreta , jer ćemo sredstva koja se skupe prodajom dječijih radova uložiti u kupovinu školskog pribora za djecu slabijeg imovnog stanja“, istakla je Božičićeva. Obilježavanje Nedjelje djeteta predstavlja način da se javnosti ukaže na potrebu i obavezu poštovanja djeteta i zaštitu dječijih prava garantovanih Konvencijom o pravima djeteta, koju je 1989. godine usvojila Skupština UN.

Nedjelja djeteta obilježava se svake godine u oktobru različitim događajima čiji je cilj promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti o potrebama djece, te njihovim psiho-socijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima.